В БСП има притеснения за отношението на държавата към българските

...
В БСП има притеснения за отношението на държавата към българските
Коментари Харесай

Свиленски от БСП: Затвориха държавата за 4 минути, без да има подкрепящи мерки за хората

В Българска социалистическа партия има терзания за отношението на страната към българските жители - към тези, които следва да пострадат. Причините са в това, че в миг като този, когато ръководещите афишират затваряне на страната, е трябвало да бъдат оповестени и подкрепящи ограничения.

За паниките на левицата минути откакто стана ясно, че от петък се готви използването на фрапантни ограничения за изолираност за ограничение на ковид-заразата, в предаването по Българска национална телевизия " Още от деня " приказва заместник-председателят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски. Депутатът разяснява изключителния брифинг на здравния министър, на който се предложиха строги ограничавания в болшинството сфери на обществения и стопански живот на страната. 

" Не мога да схвана, в 16:30 ч. министър председателят споделя, че няма да има затваряне на страната - трябвало да има дишаща стопанска система. В 17:00 ч. неговият министър излиза и споделя 15 ограничения, които на процедура затварят страната. И в случай че от едната страна стоят бизнеси и човешки ориси, от другата не виждаме поддръжката на страната ", изрази недоумението си Георги Свиленски. Той напомни летните месеци, които по неговите думи са проспани от ръководещите като не са подготвили здравната система за втората вълна на ковид.

" Нашата рецензия е ориентирана и против непредвидимостта, с която работят ръководещите - един ден ще затварят, различен ден няма да затварят. Четири дни затваряха нощните заведения, а в този момент за четири минути затвориха страната ", удостовери изумлението си Свиленски.

Попитан какво би направила Българска социалистическа партия в сегашната обстановка, социалистът отговори: " Бихме се вслушали в специалистите. Ако те споделят, че затварянето ще понижи заболеваемостта и ще понижи жертвите - добре, ще затворим. Но ще кажем какво ще дадем на тези притежатели на заведения и на тези хора, които ще изгубят работните си места в тези месеци ".

Георги Свиленски прикани премиера и министрите да дойдат в Народното събрание във вторник, когато се разисква бюджетът на второ четене, с цел да предложат нови ограничения, с които да се подкрепят хората при новото затваряне на страната. Според него сегашните оферти на ръководещите не са съответни към обстановката, а средствата в Бюджет 2021 се раздават предизборно вместо същински да решат проблемите на българските жители.

" Поведението на Българска социалистическа партия е намерено, почтено и поредно - декларирали сме, че няма да осигуряваме кворума на това Народно заседание. Във вторник, когато се преглежда бюджетът, ще влезем, в случай че ръководещите обезпечат кворума - законен, а не с онлайн заседаващи депутати, и ще защитим нашите оферти. Те са свързани с коронавирус рецесията и с решенията на проблемите на българските жители - поредни и трайни, а не конюнктурни - до изборите през март месец ", безапелационен бе Свиленски.

Заместник-председателят на левицата в Народното събрание разяснява и проведения за сряда митинг на превозвачите. От транспортния отрасъл стачкуват срещу подкрепеното в Народното събрание президентско несъгласие върху поправките в Кодекса за комерсиалното мореплаване, съгласно които нерегламентираният транспорт би се наказвал със затвор.

" Нормалната процедура, когато имаш подобен вид нарушавания, е да попиташ по какъв начин се оправя изпълнителната власт с този проблем. А отговорът е - от 13 хиляди инспекции, 20 хванати извършители. Когато имаш корумпирана изпълнителна власт, каквито и санкции да се наложат, няма кой да ги хване нарушителите ", уточни по проблема специалистът.

Георги Свиленски прикани протестиращите да извърнат своята рецензия към тези, които позволяват това да се случва: " Няма ли контролни органи, каквито и закони да наложим, няма кой да ги извършва ", недвусмислено удостовери социалистът.

Според него държанието на ръководещите към транспортния отрасъл е лицемерно. Той обърна внимание, че от 25 вета на президента, ръководещото болшинство е отхвърлило 24 от тях и в случай че е желало, е можело да отхвърли и това.

" В 9 часа бяха 130 регистрирани народни представители и единствено след 40 минути бяха 80. Къде отидоха 50 народни представители от ръководещото болшинство, че не отхвърлиха ветото? Това е лицемерно държание и се надявам сътрудниците от транспортния отрасъл да го схванат ", разяснява Свиленски и добави, че от Българска социалистическа партия са подготвени да оказват помощ на сектора и дружно да се намерят работещите решения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР