В Брюксел приключи последната за тази година среща на върха

...
В Брюксел приключи последната за тази година среща на върха
Коментари Харесай

Миграцията беше в центъра на последната за годината среща на върха на ЕС

В Брюксел завърши последната за тази година среща на върха на водачите от Европейския съюз. Миграцията беше през днешния ден в центъра на дебатите. Европейските водачи регистрираха по-добър надзор по външните граници и в битката с контрабандистите. Въпреки това разликите на държавите-членки по тематиката остават.

Миграцията остава сложна тематика за реализиране на компромис в Европейския съюз. Българският министър председател Бойко Борисов разяснява, че очаквал пробив по време на австрийското председателство, само че и те не са съумели да се оправят с казуса. Различията сред страните, които са външни граници и тези от вътрешността остават, няма единодушие и по въпроса за преразпределянето на мигрантите и за реализирането на промяната като цяло.
Бойко Борисов, министър-председател: " Европа е във фаза поради вътрешнополитически си проблеми във всички страни, бих споделил всеки да се пробва да се избави поединично посредством едно по-общо в кавички решение. Затова ние сме срещу да се разделят решенията, тъй като ние сме страна на първа линия, оправяме се прелестно, всичко го регистрират, а всяко едно делене на пакета ни слага под риск, тъй като в случай че се разделят това значи, че ние освен би трябвало да стопираме мигрантите, само че и да се грижим за тях и като мине избран интервал от време те стартират да се движат свободно ".  © Българска телеграфна агенция
Борбата против подправените вести също беше част от дневния ред на срещата. Според европейските водачи разпространението на систематична дезинформация, в това число като част от хибридната война, съставлява голямо предизвикателство за демокрацията. Евролидерите настояха за бързи и решителни дейности на европейско и национално ниво, с цел да се подсигурява провеждането на свободни и почтени европейски и национални избори.
Шарл Мишел - министър-председател на Белгия: " Фалшивите вести - тази нова форма на опасност са добре познати, познати са и съветските участници. Има подозрения за влияниe върху европейските избори, върху резултатите от референдума за Брекзит във Англия, а през последните седмици и в дебатите, свързани с пакта за миграцията ".
Европейските водачи показаха и угриженост от повишението на напрежението в Керченския пролив и Азовско море, както и от нарушаванията на интернационалното право от страна на Русия. Те настояха за незабавното освобождение на всички арестувани украински моряци, както и за връщането на арестуваните плавателни съдове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР