В Брюксел, министърът на туризма проведе среща с еврокомисаря за

...
В Брюксел, министърът на туризма проведе среща с еврокомисаря за
Коментари Харесай

Министър Динкова се срещна с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон

В Брюксел, министърът на туризма организира среща с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, на която разискаха компликациите пред туристическия отрасъл у нас, оповестиха от пресцентъра на министерството на туризма.

Министър Динкова акцентира, че Министерството на туризма, в доста къс период след стартирането на работата на постоянното държавно управление през лятото на 2023 година е съумяло да създаде нов метод в поддръжка и популяризирането на черноморските общини, които са измежду най-силно засегнатите от негативното влияние на войната в Украйна.

„ Разработихме стратегия, която разреши на задгранични туроператори, летища и общини да обединят напъните си за разпространение на Черноморския район. Това е интензивно и целеустремено партньорство със свястно ръководство на ресурсите, предопределени за поощряване на нашия туризъм. Ще измерим резултатите след летния сезон, само че присъединяване на в действителност дребни и непопулярни общини в тази стратегия демонстрира, че тя е доста добре планувана и потребна за развиването на туризма на локално равнище “, съобщи министър Динкова,

Министър Дикова уточни още, че за развиването на бранш „ Туризъм “ са нужни спомагателни запаси за цифров и зелен преход, защото туризмът като бранш е останал отвън рамките на Плана за възобновяване и резистентност. „ България към момента не е възстановила входящия си туризъм до равнищата на 2019 година, заради което обмисляме и обсъждаме с Европейската комисия благоприятни условия за целенасочени ограничения за поддръжка на бранша “ означи министърът на туризма. Това включва и нуждата от преразглеждане на отпадането на понижените ставки на Данък добавена стойност за туристическите услуги.

Освен това, министър Динкова акцентира и че: „ Един от най-сериозните проблеми пред българската туристическа промишленост е обезпечаването на бранша с готови фрагменти, които да отговорят на непрестанно възходящите потребности на туристите “.

„ Липсата на квалифицирани и перспективни фрагменти в туристическия бранш е проблем в доста от страните в Европейски Съюз все още. Европейската комисия работи интензивно и има нови начинания в тази тенденция. Необходимо е повишението на репутацията на бранша, като перспективен и даващ опция за създаване на професионална кариера. Туризмът е извънредно забавна сфера за работа и ще насърчаваме младежите да насочват избора си към него “, отвърна Тиери Бретон. 

Еврокомисарят посочи още, че нежното възобновяване на туризма в България демонстрира действителната нужда от спомагателни старания за наблягане на значимостта на бранша на национално равнище. Неговият екип ще разиска по-подробно със съответните способени дирекции въпроса за удължаването на понижените ставки на Данък добавена стойност като възстановяваща от рецесията с COVID-19 мярка.

Комисар Бретон прояви интерес към самодейността на министър Динкова за поощряване на взаимни планове и по-тясното съдействие в областта на туризма сред България, Гърция, Румъния, Италия и Испания.

Той уточни, че показаната промяна в промотирането на черноморските общини предизвиква обществената резистентност и е добър образец за използване на европейския път за преход в туризма.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР