В Брюксел днес предстоят срещи на държавните и правителствените ръководители

...
В Брюксел днес предстоят срещи на държавните и правителствените ръководители
Коментари Харесай

Брюксел ще бъде днес домакин на три срещи на върха заради войната в Украйна

В Брюксел през днешния ден предстоят срещи на държавните и държавните ръководители на страните от НАТО, Европейски Съюз и Г-7, отдадени главно на войната в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предвижда се до обед участниците в срещата на НАТО да утвърдят решения, свързани с усилване на наличието на алианса по източния фланг поради повишената опасност от Русия. Очаква се алиансът да утвърди разполагането на спомагателни четири съюзнически батальона в България, Унгария, Словакия и Румъния. С това батальоните по източния фланг ще станат общо осем, дружно с частите, изпратени в Полша, Литва, Латвия и Естония.

НАТО ще приготви даването на спомагателна помощ за Украйна за киберзащита и за ограничения при химически, биологични, радиологични или нуклеарни закани, откакто към този момент обезпечи средства за противовъздушна защита, дронове, гориво, муниции и финанси, а страните от пакта приютиха близо четири милиона украински бежанци.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да се включи онлайн в съвещанията на НАТО и на Европейския съвет.

Програмата на срещите планува президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да взе участие като посетител в съвещанието на водачите от Европейски Съюз, на което ще бъдат разисквани спомагателни ограничения за преодоляване на последствията от войната, в това число в областите на енергетиката.

В петък Европейският съвет ще продължи с разискването на опцията за спомагателни наказания против Москва и съветски представители, както и на положението на пандемията от коронавирус и въпроси от областите на защитата, стопанската система и сигурността.

Предвижда се довечера Европейският съвет да удължи с още две години и половина мандата на ръководителя на институцията Шарл Мишел.

България ще бъде представлявана на съвещанието на НАТО от президента Румен Радев, а в Европейския съвет - от премиера Кирил Петков.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР