В Бразилия се провежда втори тур на президентските избори. За

...
В Бразилия се провежда втори тур на президентските избори. За
Коментари Харесай

Балотаж в Бразилия. Кой ще заеме преидетнското кресло?

В Бразилия се организира втори тур на президентските избори. За най-високия държавен пост в най-голямата латиноамериканска страна ще се борят крайнодесният народен представител от бразилския парламент Жаир Болсонаро, който съставлява консервативната Социално-либерална партия, и претендентът на лявата Партия на трудещите се Фернанду Адад.
На първия тур, който се състоя на 7 октомври, те завоюваха надлежно 46,03% и 29,28%. Според допитванията до публичното мнение, Болсонаро продължава да води в желанията на бразилските гласоподаватели. По данни на авторитетния социологически център „ Датафоля “ той води в конкуренцията с разлика от над 10%, оповестява БГНЕС.
Фаворитът е подложен на критика от огромна част от сънародниците си поради своите радикални възгледи и спорни изявления. Болсонаро е последовател на либерализма в стопанската система и в това време застъпва крайни консервативни позиции. Той неведнъж се е изказвал позитивно за интервала на военна тирания в страната /1964-1985 г./. През 1999 година Болсонаро беше декларирал, че „ за богатството на народа “ военните са умъртвили 30 хиляди души, а през 2017 година - че законите би трябвало да се одобряват в полза на болшинството, а малцинството би трябвало да се смири с това или да изчезне.
Заради сходни изявления той доста постоянно е упрекван в подклаждане на омраза и подстрекаване към принуждение. Болсонаро стана жертва на опит за нападение. На 6 септември по време на среща с гласоподаватели в югоизточна Бразилия той беше наръган с нож. Беше настанен в болница за 3 седмици и претърпя 2 интервенции. От момента на неговото раняване, поддръжката за него непрекъснато растеше.
Кандидатът, който в пресата постоянно назовават „ бразилския Тръмп “, на драго сърце експлоатира този облик. „ Той желае да направи Америка велика, а аз желая да направя Велика Бразилия “, сподели Болсонаро няколко дни след оповестяването на резултатите от първия тур, признавайки, че е обожател на американския президент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР