В Босилеград сръбската власт арестува лекари и застрашава здравето и

...
В Босилеград сръбската власт арестува лекари и застрашава здравето и
Коментари Харесай

ВМРО: Сръбските власти се подиграват с българите в Западните покрайнини

В Босилеград сръбската власт арестува лекари и заплашва здравето и живота на българското население. Това е поредна скандална антибългарска акция на локалните и централните сръбски управляващи в една от българските общини в Западните околности.
Това написа в писмо до медиите, изпратено от Вътрешна македонска революционна организация.
Вътрешна македонска революционна организация постоянно е защитавала българите в Западните околности и се ангажира посредством дипломатически канали да ревизира случая. Българската страна би трябвало да упорства за отговор кой е разпоредил акцията против докторите, пристигнали от България. Заради задържането им над 50 души – представители на българското малцинство в Сърбия, измежду които и деца, са чакали през целия ден и не са могли да се възползва от оповестените безвъзмездни прегледи, разясняват от Движението.
На 13 ноември евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки в понеделник ще внесе сигнали да Европарламента и Европейската комисия. Той ще сезира за случая със сънародниците в Западните околности комисаря по разширението и комисаря по външните работи.
Ако Сърбия е страна, която желае да следва европейските полезности и желае да бъде част от Европейския съюз, не би позволила потъпкване на правата на българското малцинство. Поредният случай обаче демонстрира, че очевидно западната ни прилежаща страна освен не зачита правата на сънародниците ни, само че впряга и силовия си държавен уред да работи против ползите на българите, настояват от Вътрешна македонска революционна организация.
Съвместна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела на здравната ревизия в Ниш при Сръбското министерство на опазването на здравето провалиха безплатна филантропична здравна акция за прегледи на обществено застрашени и нуждаещи се от профилирана здравна помощ жители на Босилеград, написа още в писмото.
От Движението ползват описа на ръководителя на КИЦ „ Босилеград” Иван Николов за случая:
По покана на Културно-информационния център на българите „ Босилеград “ (КИЦ) трима лекари - експерти от Първа МБАЛ – София, на 10.11.2017 година в предобедните часове дойдоха в КИЦ-а и започнаха с консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха пристигнали към 50 заинтригувани жители на Босилеград, измежду които имаше и деца.
Десетина минути откакто бяха почнали прегледите и консултациите в помещението влязоха и се легитимираха двама инспектори от Отдела на здравната ревизия в Ниш при Сръбското министерство на опазването на здравето. След тях в помешенията на КИЦ-а влязоха четирима служители на реда, които легитимираха лекарите, а други петнайсетина блокираха постройката на КИЦ-а извън.
Следва двучасов разпит на чиновниците на КИЦ-а и лекарите в офиса на КИЦ „ Босилеград “. На чиновниците беше връчен протокол и им беше обяснено, че са в нарушаване и нямат право да се занимават с провеждането на подобен вид филантропични акции. Също по този начин предизвестиха чиновниците на КИЦ-а, че ще им бъде повдигнато обвиняване.
След извършения разпит в КИЦ-а тримата лекари от София бяха отведени и арестувани в полицията в Босилеград в продължение на към 4 часа без да ги разпитват и без да им сформират протокол. Тримата лекари бяха пуснати от полицията след интервенцията на Генералното консулство на Р България и на Генералният консул в Ниш Едвин Сугарев.
Заинтересованите жители чакаха лекарите през целия ден и последователно се разотидоха, с което здравната филантропична акция бе изцяло провалена.
КИЦ „ Босилеград “ показва подозрение, че тази акция бе готова в отговор на дейностите на българската страна, с които бяха лимитирани опциите на кметството в Босилеград да извозва стотици нуждаещи се от здравна помощ жители във Военно-медицинска академия в София, а по-късно да ги изнудва да гласоподават за него на локалните избори.
В момента здравната помощ на Военно-медицинската академия се оказва посредством Генералното консулство на Р България в Ниш.
КИЦ „ Босилеград “ показва оскърбление и митинг от нечовешката постъпка на сръбските управляващи, с която те лишиха десетки босилеградски жители да се възползват от безвъзмездна и профилирана здравна помощ от лекари които от чисти филантропични подбуди на лични разходи пристигнаха от София в Босилеград, с цел да оказват помощ на хората, които нямат друга опция да се възползват от лекарска помощ.
От КИЦ „ Босилеград “ считат, че това е сериозен акт на предизвестие към КИЦ-а след извършените действия във връзка отбелязването на Деня на Западните околности и алармиране на българската общност за извънредно сложното социално-икономическо състояние на българското малцинство в Западните околности.
Симптоматично е също по този начин, че тази акция бе извършена откакто ръководителят на Народното събрание на Р България господин Димитър Главчев при визитата си в Белград пред сръбските политици и държавници сложи редица въпроси, касаещи ситуацията и правата на българското малцинство в Сърбия, приключва изказването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР