В Борисовата градина няма да се допуска ново строителство. Вместо

...
В Борисовата градина няма да се допуска ново строителство. Вместо
Коментари Харесай

В Борисовата градина няма да се допуска ново строителство

В Борисовата градина няма да се позволява ново строителство. Вместо нови здания обаче ще бъдат построени нови паркинги. Това планува последният вид на предлагането за Подробен организационен проект на парка.

В периферията на парка няма паркинги и тъкмо това желае да построи общината. " Паркинг със 102 места и паркинг с 400 места. Единият ще бъде върху към този момент извадените релси на тогавашния трамвай към Руското посолство, а другият под известна автокъща ", изясни основният проектант на София Здравко Здравков, представен от bTV.

От общината желаят Борисовата градина да не е парк единствено за майки с колички, а и за тези, които спортуват или отиват в парка за забавление. За частните в парцели в парка, като къпалнята " Мария Луиза ", ще се търси решение за отчуждаване и влизане на общината като съсобственик.

" Вече има вид частни парцели в Борисовата градина още веднъж да се върнат на Столична община. Това може да стане, откакто се одобри Подробен устройствен план на най-големия парк в София и те се отчуждат ", изясни Здравков.

Стои обаче към момента въпросът ще се одобри ли този Подробен устройствен план изобщо - откакто към този момент 6 години това не съумява.

Призиви за преправка на плана

В дебата, който се организира онлайн, се включиха повече от 300 жители. За преработката се изрекоха както част от тях, по този начин и представители на природозащитната организация " Зелени закони ", а също и на гражданското съдружие " Спаси София ". Привържениците на футболeн клуб ЦСКА, които участваха в дебата, обаче считат, че предлагането за Подробен устройствен план би трябвало да се придвижи напред. Както е известно, планът разрешава цялостна реорганизация на стадион " Българска войска ".

Две от новите партии във властта - " Зелено придвижване " и " Продължаваме промяната " - също излязоха с позиции против настоящия план за обстоен организационен проект на Борисовата. " Призоваваме за недопускане на ново строителство и създаване на уреди, за които не е налице потвърдена социална нужда ", съобщи Димитър Гочев от " Продължаваме промяната ".

От партията желаят и съответна оценка на рисковете за биологичните типове на територията на парка, както и тактиката за запазване на биоразнообразието да се приведе в сходство с нея, предвиждайки механизми за тяхното ръководство. " Наблягаме на културното и историческото значение на парка и призоваваме за недопускане на ново строителство и създаване на уреди, за които не е налице потвърдена социална нужда ", акцентира Гочев.

Според депутатите поддържането на парковото пространство и възобновяване на достоверни данни не следва да се употребява като предлог за допускане на голословни намеси и разрешаване на ново строителство. " Изграждането на връзки за улеснен достъп до парка и на спортни атракциони не следва да се прави за сметка на лесопарковите пространства. Не следва да се позволява и построяването на нови обекти, за потребността от които няма ясна аргументация, има неизяснена благосъстоятелност ", се споделя в декларацията.

" Зелено придвижване " настояват, че има прекалено много възражения против плана, а ПУП-ът не дава отговор на изискванията, заложени при възлагането му през 2015 година " Те са връщане на частните парцели за публично прилагане, никакво ново строителство, коли и паркинги единствено отвън парка, ясна тактика с времеви рамки и знаци за запазване на биоразнообразието на парка ", пишат от зелената партия, част от " Демократична България ", представени от " Клуб Z ". Те се възмущават и от " бездействието " в последните 6 години.

Всички са срещу застрояването, само че се играе с точната формулировка на " градеж ". Една от концепциите на екипа, изработил ПУП-а по поръчка на Столична община, е да се смени ресторантът при езерото " Ариана ", който смятат за прекомерно огромен, с по-малко заведения - бирария, въз основата на заведението, съществувало там преди 60 години.

Други нови хрумвания плануват възобновяване на стадион " Юнак ", поискано от спортното министерство, скейт площадка до гара " Пионер ", трамвайно трасе и спирка на Летния спектакъл. Чу се предложение да се създадат и уреди за колоездачи.

Театралният критик Гергана Пирозова, която от дълго време има отношение по тематиката с Борисовата градина, означи: " Нека не твърди непрекъснато основният проектант, че всичко със собствеността е решен проблем. Има 151 поземлени парцели, показани като обществени, а без акт като обществена благосъстоятелност. Опираме до базисния проблем - съществуващата така наречен частна благосъстоятелност, за която медийно си подмятаме неистини, че има проект за отчуждаване и прочие. Такъв няма в сегашния Подробен устройствен план ", отсече тя, и не получи реакция на тази забележка.

Не е ясно и какво ще стане с достъпа до минералния извор в парка, който е изключителна държавна благосъстоятелност, само че е ограден от частни парцели.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР