В борбата с COVID-19 се появява нов проблем, свързан с

...
В борбата с COVID-19 се появява нов проблем, свързан с
Коментари Харесай

Проф. Салчев: Имаме 64 COVID зони, които са сключили договор с НЗОК

В битката с COVID-19 се появява нов проблем, обвързван с договорите сред НЗОК и медицинските центрове за разкриване на Коронавирус зони в страната.

До момента има 64 зони, които са сключили контракт с НЗОК, само че процесът продължава, сподели в " Тази заран " шефът на Касата проф. Петко Салчев, признавайки за съществуването на подобен проблем.

„ Подготовката на целия този развой, взаимно с министерството, стартира преди месец, месец и половина. Досега Коронавирус зоните единствено установяваха дали пациентът е болен, или не. Оттук нататък ние доразвихме това нещо и те се включват към наблюдаване и лекуване на пациентите. Това е една спомагателна алтернатива за пациент, който не би трябвало да влезе в болница “, изясни проф. Салчев.

На местата, където към момента няма такива, шефовете на районните каси беседват със съответните центрове, които имат контракти с НЗОК, с цел да се присъединили в този развой.

Проф. Салчев увери, че персоналните лекари не са изключени от процеса, само че в това време те не могат да издават предписания за безвъзмездни медикаменти на пациентите, а единствено да ги препращат към съответните Коронавирус зони, откъдето да получат такива. Това сега е невероятно там, където няма открити такива зони.

„ Личните лекари не престават по техния си правилник да пускат електронни посоки, електронни предписания и така нататък Те могат да изпратят пациента към съответната Коронавирус зона за наблюдаване и лекуване “, изясни още проф. Салчев.

Относно комплекса от медикаменти той разяснява, че НЗОК единствено заплаща.

„ Ние изпълняваме това, което специалистите от Министерство на здравеопазването споделят, че е належащо да се включи в пакета “, сподели проф. Салчев.

Той опроверга и изказванията, че част от медикаментите са дефицитни, като изясни, че те могат да се заместват с други, защото са от избрани групи и няма заплаха аптеките да останат без тях.

За отпуснатите спомагателни пари за Касата от НЗОК разясниха, че те към този момент са разпределени от Народното събрание по перата, които той самият е определил.

„ Във всичките здравноосигурителни заплащания има съответните разпределения, които са оповестени в Държавен вестник. НЗОК заплаща за дадена активност. Ние не разпределяме, ние не даваме и не усвояваме “, разясни той.

Според проф. Салчев НЗОК не може да подсигурява по какъв начин лечебните заведения разпределят средствата за медиците на първа линия и не могат да има надзор над тях.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР