В болницата Алберт Сабин в град Форталеза, Бразилия се роди

...
В болницата Алберт Сабин в град Форталеза, Бразилия се роди
Коментари Харесай

Роди се бебе с 12-сантиметрова „човешка опашка“ в Бразилия

В болничното заведение Алберт Сабин в град Форталеза, Бразилия се роди момченце с 12-сантиметров тумор, завършващ със самобитна топка. Учените го назовават „ същинска човешка опашка “. Подобни случаи са извънредно редки - в здравната литература са разказани едвам 40.

Бебето, чието име не се загатва, се ражда в 35-ата седмица без никакви затруднения, само че при първичните прегледи лекарите откриват, че разполага с опашка, в чийто край се е образувала огромна топка.

С помощта на ултразвукова диагностика излиза наяве, че израстъкът не е обвързван с нервната система на бебето. Ето за какво хирурзите вземат решение да го отстранят.

Момчето и неговата опашка. Източник:  Forte et al., Journal of Pediatric Surgery Case Reports, 2021 (CC by 4.0)

Опашките при хората са разграничени на два типа - " истински " и " псевдо ".

Същинската човешка опашка съставлява самобитен излишък от онази, която бебета развиват в утробата. Впоследствие тялото им я всмуква и тя образува опашната кост.

От друга страна, псевдо опашката е издатък, водещ началото си от долната част на гръбначния мозък. Той е построен от мазнини, хрущяли и костни фрагменти, изясняват лекарите.

В извънредно редки случаи като този опашката не се разгражда от белите кръвни телца и остава част от плода. Въпреки че екипът я отстранява без затруднения, постоянно " същинските " опашки съдържат мускулна тъкан и могат (в някои изключително редки случаи) да бъдат мърдани или даже свивани.

Изследването е оповестено в  Journal of Pediatric Surgery Case Reports.

Източник: Science Direct

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР