В боевете за Мариупол е загинал заместник-командващият руския Черноморски флот

...
В боевете за Мариупол е загинал заместник-командващият руския Черноморски флот
Коментари Харесай

14 000 руснаци са избягали в Турция след избухването на войната

В боевете за Мариупол е умрял заместник-командващият съветския Черноморски флот
Около 14 000 руснаци са избягали в Турция единствено в границите на три седмици след експлоадирането на войната в Украйна поради влошаващите се условия в страната им, оповестява турското издание „ Хюриет дейли нюз “, представено от Българска телеграфна агенция.

Сред тях има антивоенни блогъри, публицисти, предприемачи, учени и деятели.

Същевременно в Турция са пристигнали над 49 000 украинци, бягащи от военните дейности.

Руските и украинските жители не се нуждаят от виза за влизане в Турция и могат да останат до три месеца там.

„ Бях уплашена и обезпокоена, че над Русия може да падне нова желязна завеса, че границите ще бъдат затворени и ще бъде невероятно да се напусне страната. Имах под паника пристъпи всеки ден и бях под голямо напрежение “, спомня си 23-годишната Анна, която е пристигнала в Турция на 7 март.

Тя е пътувала от Русия със фамилията си, другари и трите си котки.

Войната е засегнала цялото съветско общество, споделя Анна. „ Мразя диктатурите. В момента могат да ме вкарат за 15 дни в пандиза за една единствена дума, която кажа и не им хареса. Не желая да пребивавам в такива условия и (затова) съм тук в този момент “, изяснява тя.

Компютърният инженер Вадим е пътувал от Санкт Петербург за Истанбул предходната седмица. Той изяснява, че фашизмът от дълго време се е засилвал в Русия и той от време на време е обмислял да напусне страната.

„ Но това не беше елементарно решение... Аз имах другари, работа и дом “, споделя той.

Вадим се е включил към антивоенните митинги в Санкт Петербург от първия ден на войната. „ Рискуваш да отидеш в пандиза, в случай че критикуваш държавното управление “, изяснява компютърният инженер и добавя, че става все по-трудно да се напусне Русия, а билетите, които са си купили с неговата другарка, са били отменяни няколко пъти.

Семейството на Вадим още е в Русия и поддържа сегашния режим там, по тази причина той не поддържа контакт с тях.

„ Нямам визия какво ще върша. Ако нещата не потръгнат, може да се преместя в друга страна, само че в никакъв случай няма да се върна в Русия, в случай че режимът не бъде заменен “, споделя той.

Владимир Пискунов е бил цигулар във филхармонията на Екатеринбург, когато избухнала войната. Той и украинската му другарка, арфистка в същия оркестър, напуснали Русия за Истанбул незабавно след началото на бойните дейности.

„ Тя ме разсъни сутринта, в която избухна войната. Веднага взехме решение да напуснем работа и да заминем, тъй като Русия щеше да стане рисково място за приятелката ми “, споделя Пискунов.

Първоначално се пробвали да заминат за Словения, само че границите били затворени, а полетът им – анулиран.

„ Тогава взехме решение да дойдем в Турция. Ситуацията в Русия се утежняваше и ние не виждахме бъдеще за децата си в тази страна. Съжаляваме извънредно за младите съветски бойци и за украинския народ “, добавя той.

           
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР