В близо 90 процента от случаите на трафик на хора

...
В близо 90 процента от случаите на трафик на хора
Коментари Харесай

Близо 90% от случаите на трафик на хора стават чрез интернет

В близо 90 % от случаите на трафик на хора закононарушението става посредством интернет, сподели пред публицисти секретарят на Национална комисия за битка с трафика на хора Камелия Димитрова. Тя добави, че това са случаи, в които жертвите или са въвлечени, или са изнудвани чрез уеб сайтове, или обществени мрежи.

Такъв е казусът с жена, която е била изведена наложително в чужбина и изнудвана, че в случай че не проституира нейни фотоси ще бъдат публикувани в обществените мрежи. Като цяло случаите на трафик на хора главно са свързани със полова употреба.

След това в класацията се подреждат въпросите с трудова употреба. Те ескалират главно през лятото, когато всеобщо хората търсят работа в строителството или селското стопанство, добави Димитрова.

Въвличането става през подправени профили или копия на същински уеб сайтове, подобен случай към този момент има засечен в България. Той е обвързван с интернет уебсайт за работа в Чехия. Жертвите на полова употреба най-вече отпътуват за Германия, Белгия и Холандия, а жертвите на трудовата употреба за Гърция, Испания и Италия. През предходната година в прокуратурата са формирани 106 каузи за трафик на хора, като се вижда растеж на случаите на трудова употреба, 40 души са наказани. От началото на годината, в комисията към този момент има 76 сигнала.

Георги Апостолов от Центъра за безвреден интернет разяснява, че е налице тревожна наклонност, при която междинната възраст на потребителите в интернет пада с три години, по този начин всяко дете сред 8 и 17 години към този момент е в интернет. 90 % от тези деца всекидневно са в мрежата, сочат проучванията. Голям е процентът и на децата под 12 години, които имат профил във фейсбук, уточни още Апостолов. По думите му прекомерно малко родители са цифрово готови, а в просветителната система липсва също сходно образование.

Фалшивите профили също са огромен проблем, почерта Апостолов и добави, че във фейсбук те са към 500 млн. Все още съществуват организации, които продават профили с подправена идентичност, като за към 50 $ човек може да си купи 1000 такива, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР