В близо 90% от случаите търговците, които предлагат бързо кредитиране,

...
В близо 90% от случаите търговците, които предлагат бързо кредитиране,
Коментари Харесай

КЗП: 90% нелоялни търговски практики при бързите кредити

В близо 90% от случаите търговците, които оферират бързо кредитиране, употребяват нелоялни търговски практики и нарушават специфичния закон, засягащ отпущането на финансови запаси. Това съобщи в изявление за БГНЕС ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев.

Той засяга инспекции, осъществени от организацията от началото на лятото. Към сегашния миг, са тествани към 30% от търговците на бързи заеми. Проверките са свързани с прочитане, анализиране и осмисляне на контракти и счетоводна информация, с цел да може да се реши какво е събрано като средства от потребителите и дали това, което е събрано от тях е в действителност дължимо по контракт, и в случай че е дължимо по контракт, който са сключили, подхожда на специфичния закон.

От КЗП са установили нелоялни търговски практики, като да вземем за пример такси за ръководство на заема,

начисляване на разнообразни наказателни лихви и всевъзможен тип заплащания, свързани със отговорности, които потребителят не би трябвало да има по закон.

Председателят на КЗП уточни, че усвояването на средства за разглеждане на документи е нещо, което е неразрешено в специфичния закон, тъй като това е активност, присъща на финансова институция и за нея тя получава своята възнаградителна рента.

„ Дори имаме такси, които доближават и размера на заема за експресно разглеждане на документи “,

означи той, като посочи, че събирането на такси и комисионни за експресно разглеждане на документи и оценка на кредитоспособността на консуматор е невероятно, неразрешено и аморално, тъй като сдруженията за бързи заеми по този начин или другояче оферират експресна услуга.

Алипиев изясни, че когато се употребява небанковото кредитиране, всекидневно това са покупко-продажби и търговски решения, за които

потребителят взима решение в границите на 15 – 20 минути или час, което е безусловно незадоволително за взимане на осведомено решение.

„ Към сегашния миг формата, която служи за измерител за оскъпяване на заема, е една и съща и за банковия заем, и за небанковото финансиране. Това е една комплицирана форма на годишен % на разноските, в която се объркват даже хора, които работят експертно с нея, камо ли да чакаме от консуматор, даже да му дадем съвет защо да внимава, той да може да асимилира и разбере, с цел да може да вземе осведомено решение за 15–20 минути или час “, добави той.

Председателят на КЗП добави, че би трябвало да се направи ясно разграничаване, че небанковото финансиране и банковото финансиране на консуматори са две разнообразни неща и са ориентирани към две разнообразни групи хора.

„ Обичайно тези, които не могат да употребяват по-евтиния банков запас, употребяват по-скъпото небанково кредитиране.

Но едното и другото са две разнообразни неща и няма логичност да следват едни и същи регулации в един и същи закон.

Доколкото небанковото кредитиране е ориентирано към изключително уязвима група консуматори, които употребяват този запас за задоволство на крайни потребности, за незабавно пораждане на нужда, било то даже и за здраве, те би трябвало да имат явен прийом, по който ясно да схващат бързо цената на това, което ще би трябвало да върнат “, изясни Алипиев, като уточни, че това е добре както за потребителите, по този начин и за търговците, тъй като когато един консуматор, поради неведение си, изпадне в несъстоятелност, това рефлектира отрицателно върху търговеца.

Алипиев означи, че всеки, който употребява пари назаем, би трябвало да е наясно, че това коства пари. 

„ Когато не си утвърден заради някакви причина от банката и не можеш да ползваш по-евтиния банков запас, ти ползваш по-лесно наличния запас на небанковото кредитиране, ти си по-рисков консуматор, по-лесно взимаш тези пари и е обикновено използването на тези пари да коства повече пари, в сравнение с в банка. Но потребителят би трябвало да знае какъв брой може да върне като оптимален размер – нещо, което към сегашния миг не е планувано в по този начин настоящата правна уредба “, сподели още той.

Председателят на КЗП акцентира, че чака директивите, които са създадени, да бъдат факт и да сме задължени в националното законодателство да ги осъществяваме и що се отнася до бързите заеми да се дава по-лесен и понятен метод информация на потребителите като последна

стойност, която да включва безусловно всички заплащания по заема, били те даже и наказателни заплащания, свързани с нередовни обслужвания на заема и прочие

 „ Имаме изговаряне за нелоялни търговски практики, които са свързани с предоставяне на погрешна информация на потребителя за период, в който може действително да усвои парите, тъй като едно комерсиално обръщение „ кандидатствай за заем при нас и до 15 минути ще получиш парите “ работи много привличащо на консуматор, който е в последна потребност и има нуждата от бързото асимилиране на финансов запас, само че действително това е безусловно невероятно, минимум поради софтуерното време, което е належащо за обработка на документи, банкови преводи “, изясни Алипиев и посочи, че такива търговски послания подтикват потребителя да взима бързо комерсиално решение в резултат на даване на погрешна информация. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР