В близко бъдеще в България ще се появят още 3

...
В близко бъдеще в България ще се появят още 3
Коментари Харесай

3 нови завода за авточасти в България

В близко бъдеще в България ще се появят още 3 нови завода, които ще създават елементи и съставни елементи за автомобилната промишленост. В построяването им ще бъдат вложени 50 млн. лв., а новите работни места ще бъдат до 3000. Това стана ясно от думите на шефа на Българската организация за вложения (БАИ) Стамен Янев по време на среща с компаниите от автомобилния отрасъл, работещи у нас, проведена от Аутомотив клъстер България.
" Всички старания на БАИ са в посока да привличаме вложения, да подкрепяме нововъведенията и през тези два съществени стълба да осъществяваме точно капацитета на България в автомобилостроенето. В идващите години дружно с автомобилния клъстер, ще работим за развиването на научно-развойна активност и нововъведенията. Машиностроенето се развива сполучливо в страната, като броя на заетите е 600 000 души, което също е причина през идващите години да притеглим сериозен производител на коли в България “, означи Янев.
Той добави, че от началото на годината БАИ е сертифицирала 3 плана в автомобилостроенето на стойност над 50 млн. лева с капацитет да се разкрият над 3000 нови работни места. А сега се работи по нови 3 плана, които са с почти същите параметри.

Вчера в София се състоя национална среща на компаниите от автомобилния отрасъл, която се провежда от Аутомотив клъстер България и се организира под патронажа на Росен Плевнелиев. По време на срещата Янев показа преимуществата на България, като политическа и икономическа непоклатимост, достъп до пазари, образована работна ръка и финансови тласъци към вложителите. " Интересна наклонност се вижда измежду 50% от водачите на мултинационални компании, които считат, че главните фактори за развити на промишлеността ще бъдат електрифициране на автомобила и преместването на съсредоточените производители на автомобилни съставни елементи на Изток към Индия ", добави още Янев.
Основната тематика на срещата бе „ Тенденции и бъдеще на автомобилния отрасъл “. Събитието се организира под патронажа на Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017). Между Аутомотив Клъстер България и LKW WALTER бе подписан меморандум за съдействие, съгласно който австрийската компания ще вложи ноухау и техническия си опит в интермодалния терминал във Видин.
Плевнелиев откри форума и акцентира възходящата посока на развиване на автомобилната промишленост в страната в петте години от основаването на Аутомотив Клъстер България. „ Много български региони получават вяра за по-качествен живот, с помощта на напъните на Клъстера. Заставам пред вас като президент и като човек, с цел да ви уверя, че всяка самодейност на Клъстера ще получи необятна поддръжка и дружно имаме всички предпоставки да успеем. Скоростта, която набра Клъстерът, би трябвало да сезапази и умножи по пътя към реализирането на задачата за привличане на вложител с повсеместен цех за произвеждане на коли “.

Положителните страни и вероятностите пред автомобилното произвеждане в страната бяха изтъкнати от заместник-министъра на стопанската система Лъчезар Борисов. „ За нас е приоритет насърчаването на нововъведенията, които са тясно свързани с автомобилната промишленост “. Зам-министър Борисов изрази и признателността си към Клъстера за връзките му с просветителни институции, както и за приноса му към развиването на дуалното образование.

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на Аутомотив Клъстер България, показа за първи път плана „ Ауто Парк България “ във Видин. Презентацията му бе отдадена на автомобилната промишленост в страната и опцията за създаване на напълно нов авто цех в дунавския град, първата стъпка от което е стартът на интермодален терминал наоколо до Дунав мост 2. Станиславов акцентира четирикратното нарастване на каузи на автомобилната промишленост в построяването на Брутният вътрешен продукт на страната от 1% през 2012 (когато бе основан Аутомотив Клъстер България) до над 4% през днешния ден.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР