В блатиста канавка в Бъкингамшир екип от експерти, работещи за

...
В блатиста канавка в Бъкингамшир екип от експерти, работещи за
Коментари Харесай

Рядка дървена статуя от римската епоха е открита във Великобритания

В блатиста канавка в Бъкингамшир екип от специалисти, работещи за археологическия реализатор HS2, са разкрили извънредно рядка дървена скулптура от ранната римска ера, оповестява Ancient Origins.

Артефактът е отчасти опустошен, само че към момента съставлява разпознаваема дялана дървена скулптура на мъжка фигура, облечена в туника. Статуята, висока 67 сантиметра и необятна 18 сантиметра, е разпозната като римска, за което свидетелстват присъщата римска шапка, прическата, както и други показателни елементи.

Въз основа на стила на облеклото, както и техниката на дърворезба, археолозите условно датират дървената скулптура от I век от н.е. Именно тогава стартира римското завземане на Британия. До статуята в канавката са открити и части керамика, а характерностите им също допускат, че са направени към средата на първи век.
Откриха руини на богат римски град под градеж в Средна Англия
На територията на графство Нортхемптъншир, което се намира в самия център на Англия, на половин метър под повърхността са открити руини...
Прочети повече
Археолозите означават, че не са очаквали да намерят толкоз необичаен и скъп артефакт, легнал навън. Когато за първи път го забелязали в канавката, те помислили, че е счупено парче дърво. Едва при по-внимателно разглеждане разбрали, че това е дървена скулптура и евентуално е много остаряла.

„ Удивителното изобретение на тази дървена фигура беше изцяло ненадейно и екипът извърши голяма работа по нейното възобновяване “, споделя Иън Уилямсън, съавтор на проучването.

Отчасти изненадата се дължи на това, че толкоз античен артефакт е по този начин добре непокътнат. Много от детайлите на дървената скулптура са останали непокътнати, хвърляйки предизвикателство на естествените сили, които трябвало да я разрушат за толкоз дълъг интервал от време.

Тайната на опазването на античния артефакт се крие в почвата на Бъкингамшир, много богата на глина. Тъй като земята, наситена с глина, е в забележителна степен непроницаема за кислорода, гниенето на дървесината, която е попаднала в такава почва, се забавя фрапантно и заради тази причина статуята е запазила множеството от истинските си черти.
Крепост на Калигула е открита край Амстердам
Голяма цитадела е открита на нидерландския бряг, която съгласно археолозите е изиграла основна роля в сполучливото римско настъпление в Британи...
Прочети повече
През римско време дървените фигури от този вид постоянно са били изработвани като траурен инвентар или блага за боговете. Може би тъкмо за това е била предопределена тази скулптура, само че защото артефактът е открит изолирано, а не в римско гробище, археолозите от HS2 към момента не са сигурни в своите заключения.

Оценката за възрастта на статуята скоро ще бъде доказана или опровергана - малко парче от фигурката е открито отчупено в канавката и е изпратено за радиовъглеродно датиране. Ще бъде изработен и изотопен разбор, който може да откри от кое място идва дървото, от което е направена статуята.

„ Това фактически е забележителна находка, която ни изправя лице в лице с нашето минало. Качеството на резбата е изтънчено, а фигурата е още по-завладяваща, тъй като органични предмети от този интервал рядко се резервират “, споделя Джим Уилямс от Historic England, който бил помолен да разяснява откритието.



Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР