В Благоевградска област близо 34 процента или повече от една

...
В Благоевградска област близо 34 процента или повече от една
Коментари Харесай

Пламен Димитров: 34% от наетите в Благоевградско работят на минимална заплата, в страната - 20%

В Благоевградска област близо 34 % или повече от една трета от наетите по трудови и служебни правни отношения лица работят на минимална заплата по публични статистически данни, сподели в Благоевград президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Това са 26 600 души, означи Димитров и уточни, че в народен мащаб този % е малко под 20.

В региона е и най-ниската заплата в частния бранш за страната, като Благоевград измести Видин в класацията, уточни още президентът на КНСБ. По думите му данните от междинната работна заплата в частния бранш в региона и данните за наетите на минимална работна заплата демонстрират, че сивата стопанска система е необятно публикувана в Благоевградско.

На конференцията Пламен Димитров сподели още, че КНСБ ще включва в собствен лист работодателите, които заплащат предпочитано на наетите лица минимални хонорари. Ще го осветляваме обществено и ще желаеме Инспекцията по труда и всички контролни органи да бъдат чести гости в тези предприятия, до момента в който забележим къде е истината, сподели още Димитров.

Днес в Благоевград КНСБ организира информативен ден, част от националната акция на Конфедерацията, наречена " По-високи приходи с твоя профсъюз ". Тя е информационно-образователна, само че в рамките й е планувано визитата на 150 предприятия, които са проучени като компании, които работят " на ярко ", за разискване съществуването на синдикални организации и проявление на положителните образци.

Причината за тази национална акция е обвързвана с няколко интернационалните правни акта, които към този момент са използвани в България, разгласи Димитров. Единият е Директивата за съответни минимални работни заплати и поощряване на груповото им договаряне, която би трябвало да бъде приложена в страната до 15 ноември тази година. По думите на президента на КНСБ последните девет месеца не е направено нищо по отношение на използването ѝ, а в нея има съответни условия, с които нашето трудово законодателство би трябвало да се съобрази. Кампанията е точно за да изясни какво съгласно нас би трябвало да се промени в главния закон и в още няколко закона по тази инструкция, уточни Пламен Димитров.

Тази инструкция изисква от страните членки на Европейски Съюз да реализират 80 на 100 покритие на наемните служащи с групово трудово договаряне на заплатите, а сега в страната процентът е сред 20 и 25. Тези групови трудови контракти за заплатите могат да се подписват, измежду директивата, единствено от синдикални организации. Това значи, че би трябвало да се подтиква синдикалното придвижване, сподели още президентът на КНСБ. Той посочи, че през август предходната година Народното събрание одобри законодателни промени, които криминализират нарушаването на правото на сдружаване.

Другата инструкция, по която КНСБ ще дава информация, е за равното възнаграждение и прозрачността в заплащането. " Тези две наставления в действителност са " гръбнакът " на измененията в заплащането на труда ", сподели още Пламен Димитров. Наред с тези два документа президентът на КНСБ уточни и различен, признат от Управителния съвет на Международната организация на труда, обвързван с формулировка на заплатата за прехрана.

От КНСБ упорстват и за законодателни ограничения, свързани с надграждане на механизма за договаряне на минималната работна заплата за страната над този, който към този момент работи. Предложението е да има минимална ставка за длъжности, за които се изисква приблизително обучение и обособена за длъжности, за които се изисква висше.

Заедно с това в законодателството ние предлагаме да се вкара договаряне на стартови минимални работни заплати по икономическите действия на класификатора и главните длъжности и специалности в дадената активност, разгласи още Пламен Димитров. По думите му това ще помогне за изсветляване на стопанската система, а с използването на посочените ограничения може да се промени картината на справедливостта и прозрачността на заплащането.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР