В Благоевград за един месец полицията задържа десет души за

...
В Благоевград за един месец полицията задържа десет души за
Коментари Харесай

Зад училищната ограда: Разменят си парите, ръкостискат се с едно пакетче дрога и са готови

В Благоевград за един месец полицията задържа 10 души за разпространяване на опиати. В същото време възпитаници алармират, че към учебните заведения доста елементарно могат да се намерят както канабис, както и синтетични опиати.

В арестуваните е намерено друго количество канабис, хероин и амфетамини. А тези опиати елементарно се откриват към всички учебни заведения. За това алармират възпитаници от Благоевград. Въпреки ежедневните полицейски интервенции против съхранението и разпространяването на наркотични субстанции, дилърите стават от ден на ден, а с това пораства и броят на клиентите.

Основните жертви са деца, чиито родители са отпътували да работят в чужбина, а те оставени под грижите и контрола на баби и дядовци.

Ще ги назовем Мартин и Никола. И двамата са възпитаници 12 клас, в две разнообразни образователни заведения в Благоевград. Разказват, че нееднократно са получавали предложения, както от дилъри отвън учебното заведение, по този начин и от техни другари, които към този момент са се срещнали от близко със зависимостта от опиатите.

" Навъртат се. Наблюдавал съм ги около бараките, зад оградата, някои стоят извън и привикват възпитаници или авансово се схващат по телефона, се обаждат ", изясни Мартин.

" Доколкото знам, отиват нанякъде, разменят си парите, ръкостискат се с едно пакетче дрога и са подготвени ", прибавя Никола.

Директорът на националната филантропична гимназия в Благоевград Марин Митов неведнъж е подавал сигнали в полицията за продажбата на опиати в региона на учебното заведение. В един от случаите, самият той е станал очевидец на договорка.

" Аз ги хванах до момента в който разменят нещо наоколо до колата, до която бях паркирал. Просто отидох до колата и ги видях ".

Пазарът на опиати в Благоевград главно е залят с канабис, който и коства по-евтино. Модерна е и синтетичната дрога.

" Предимно марихуана и последно време ми прави усещане, че има и много амфетамини. Това са двете съществени ", изясни Никола.

Основните жертви на дилърите са децата, върху които не се упражнява наставнически надзор, както и такива, които имат поведенчески проблеми.

" Най-податливи са тези деца, чиито родители са в чужбина. Тук може би е място на страната да намерения за законодателни промени, които да задължават родители, които и двамата са в чужбина, да взимат и децата си ", счита шефът Марин Митов.

Към този миг предварителната защита остава единственият метод за справяне с казуса. В доста от учебните заведения в града се организират лекции със експерти от Министерство на вътрешните работи. Темата се разисква наложително и в часа на класа.

" Смятам, че от диалозите, които имаме и съдействието, които имаме с полицията, те си правят работата и поставят старания. Във всички случаи тези лекции са потребни ", споделя Митов.

Другата страна са родителите, които също би трябвало да се включат наедно с учителите и полицията в борбата против опиатите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР