В бивша златна мина на повече от километър и половина

...
В бивша златна мина на повече от километър и половина
Коментари Харесай

В САЩ започна подземен експеримент за търсене на тъмна материя

В някогашна златна мина на повече от километър и половина подземен, в титаниев контейнер с полутечен газ, учени започнаха опит в търсене на неоткрита до момента тъмна материя, заяви Асошиейтед прес, цитира Българска телеграфна агенция

Изследователите са уверени, че невидимата материя съставлява по-голямата част от масата на Вселената и без нея не бихме съществували, само че към момента не знаят какво съставлява тя. Надпреварата за разгадаването на тази тайнственост води теоретичен екип надълбоко подземен в Лийд, Южна Дакота, Съединени американски щати.

Това е фундаментален въпрос за учените, сподели Кевин Леско, физик в Национална лаборатория Лорън Бъркли. " Какво е това необикновено място, на което пребивавам? Засега 95 на 100 от него е мистерия ".

Идеята е, че близо километър и половина скали, великански контейнер, втори контейнер и най-чистата проба исполин в света ще блокират съвсем всички галактически лъчи и частици, които са към нас непрекъснато. Но съгласно учените частиците тъмна материя могат да преодолеят всички тези трудности. Те се надяват, че най-малко една парченце ще проникне през втечнения ксенон във вътрешния контейнер и ще се сблъска с ядрото на газа като при удара на топки в билярда, разкривайки съществуването си със светлинен лъч, засечен от особено устройство.

Учени оповестиха, че петгодишният план на стойност 60 милиона щатски $ е почнал преди два месеца след закъснение поради пандемията от новия ковид. Досега устройството не е разкрило нищо. Поне не тъмна материя.

Според тях това е обикновено. Устройството сполучливо филтрира преобладаващата част от радиацията, която са очаквали да блокира. " При търсенето на този необичаен тип взаимоотношение първата задача е да се освободим от всички нормални източници на радиация, които биха повлияли на опита ", сподели Картър Хол, физик от университета на Мериленд.

Ако изчисленията и теориите им са правилни, учените чакат да видят единствено няколко свидетелства за съществуването на тъмна материя годишно. Екипът от 250 откриватели чака, че ще получи 20 пъти повече данни в идващите няколко години.

Към времето на привършване на опита вероятността да е открита тъмна материя е " евентуално под 50 на 100, само че повече от 10 на 100 ", сподели физикът Хю Липинкот, представител на опита.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР