В битката за София интригата е за второто място -

...
В битката за София интригата е за второто място -
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Ваня Григорова в яростна битка с Хекимян за балотажа в София

В борбата за София интригата е за второто място - под % разлика. Очаква се изборната интензивност да е към 41%. Това сочат данните от експресното изследване за София, извършено в интервала 21-24 октомври от „ Алфа Рисърч “, по поръчка на bTV.

Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за локални избори 2023 година в Столична община. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 жители. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете с таблети и посредством телефонно изявление.

Електоралните настройки са както следва:

Васил Терзиев, ПП-ДБ и „ Спаси София “- 29,8%

Антон Хекимян, ГЕРБ-СДС - 21,1%

Ваня Григорова, Българска социалистическа партия - 20,2%

Деян Николов, „ Възраждане “ – 10,2%

Вили Лилков, коалиция КОД – 8,3%

Ивайло Вълчев, Има Такъв Народ – 3,4%.

„ Комфортна преднина от към 29,8% за претендента на ПП-ДБ и „ Спаси София “ Васил Терзиев. Антон Хекимян – ГЕРБ-СДС – 21,1% и Ваня Григорова, подкрепена от Българска социалистическа партия, „ Левицата “ и други партии – 20,2%. Под % разлика сред вторите двама “, сподели социологът Боряна Димитрова.

По думите ѝ в случай че имаме нараснала интензивност измежду претендентите в последните дни преди изборите или в самия избирателен ден, може обстановката да бъде пренаредена.

„ Виждаме мощна акция на Ваня Григорова, която се изстрелва доста над партийната листа. Тя има растеж в хода на акцията и при увеличение на изборната интензивност има късмет да стане втора в борбата за балотажа. При опазване на по-ниска изборна интензивност, преимуществото е за Хекимян. Ръст на изборната интензивност води до готовност “, добави Димитрова.

Един от огромните залози на локалния избор в неделя е изборната интензивност. Проучването на „ Алфа Рисърч “ пргонозира към 41%.

„ Има още към 20%, които се двоумят. На локални избори мобилизацията е малко по-слаба в сравнение с парламентарни, само че зависи от характера на конкуренцията. Където се усеща предрешена конкуренция, мобилизацията е по-слаба. Там, където в края на акцията има увеличение на залога, по-силни претенденти и неопределеност на резултата, ползата стартира да се повишава “, разяснява социологът Боряна Димитрова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР