В битката си с неотслабващата инфлация централните банки на САЩ,

...
В битката си с неотслабващата инфлация централните банки на САЩ,
Коментари Харесай

Централните банки повишиха лихвите заради инфлацията

В борбата си с неотслабващата инфлация централните банки на Съединени американски щати, Англия и Австралия се видяха принудени тази седмица да покачат за следващ път лихвените проценти, предава Българска телеграфна агенция. 

И те надалеч не бяха сами. Чехия подвигна главния лихвен % с три-четвърти пункт до 5,75 на 100, като покачването беше пето подред за по-малко от година. Исландия увеличи главния лихвен % с един пункт. Същото стори и Индия без авансово да подскаже, че приготвя такава стъпка.

Някои страни, измежду които Англия, се притесняват, че стопанските системи им навлизат в стадий на криза, само че това не ги стопира да афишират, че повишението на лихвите ще продължи.

Ройтерс обобщава стъпките, подхванати от централните банки, с цел да затегнат паричната си политика и да прекратят отпусканите по времето на пандемията стимулиращи пакети за стопанската система. Държавите са подредени по степента на твърдостта на ограниченията.

Нова Зеландия

Централната банка на островната страна е с един от най-твърдите подходи в света. Миналия месец тя подвигна главния лихвен % с 50 базисни пункта до 1,5 на 100 – най-големият сходен скок от две десетилетия насам и четвърти от почналия цикъл на повишаване. С инфлация, достигнала 30-годишен връх, упованията са за ново повишение с още 50 пункта този месец. В прогнозите си банката залага на главен лихвен % от към 3,35 на 100 до края на 2023 година

Норвегия

Централната банка на скандинавската страна резервира в четвъртък лихвите без смяна, откакто през март ги бе повишила до 0,75 на 100. Тогава беше оповестено и че паричната политика ще бъде затягана по-бързо от плануваното. Очаква се нова стъпка нагоре през юни, както и още три през идващите месеци, като задачата е до края на 2023 година лихвата да стане 2,50 на 100.

Канада

Централната банка на страната стартира да покачва лихвите през март, като ги подвигна с 50 базисни пункта до 1 %, най-големият сходен скок от повече от две десетилетия. Банката също така вади от салдото си облигациите, достигнали падеж. Управителят на банката Тиф Маклим счита, че лихвите към момента са надалеч под равновесните равнища, оценени на 2-3 на 100. Пазарите чакат повдигане на лихвите до 3 на 100 до края на годината, като за 1 юни е плануван следващ скок с половин %.

Англия

Централната банка увеличи в четвъртък главната рента с 1 %, най-сериозният скок от 2009 година, в опит да укроти инфлацията, която се предвижда, че тази година ще надвиши 10 на 100. Политиците пък заговориха толкоз упорито за нуждата от по-твърди ограничения през идващите месеци, че двама от деветте членове на борда на " Банк ъв Ингланд ", които дефинират лихвените равнища, се видяха принудени да отвръщат, че подобен метод би хвърлил Англия в обятията на рецесията. Пазарите въпреки всичко чакат лихвите да доближат 2-2,5 на 100 до края на 2022 година

Съединени американски щати

Управлението за федерален запас в сряда подвигна главната си рента с половин процентен пункт, най-големият скок от 22 години насам, а пазарите си отдъхнаха, защото чакаха скок от 75 базисни пункта. УФР даде да се разбере, че е подготвен да прибегне към нови покачвания, а още от идващия месец стартира да понижава насъбраните по време на пандемията изкупени активи, възлизащи на 9 трилиона $, в опит да сложи инфлацията под надзор.

Австралия

Централната банка увеличи във вторник главната рента до 0,35 на 100 и подсказа, че това е единствено началото. Макар и до неотдавна да отхвърляше нуждата от повдигане на лихвите, банката се видя принудена да прибегне до тази стъпка, откакто инфлацията през първото тримесечие доближи 20-годишен връх от 5,1 на 100. Очакванията са за повдигане на лихвата до 2,5 на 100 до края на 2022 година и 3,5 на 100 доникъде на 2023 година, което би било най-агресивния метод на банката в модерната история.

Швеция

Една от последните, прибегнала до повдигане на лихвите, се оказа шведската национална банка. Миналата седмица тя увеличи главния лихвен % с четвърт пункт до 0,25 на 100 в опит да удържи инфлацията, която доближи 6 %, най-високото й ниво от 1991 година до момента. Така лихвите станаха позитивни за пръв път от 2014 година, а упованията са за още две или три нараствания тази година, както и през следащата, тъй че прагът от 1 на 100 да бъде прескочен.

Еврозоната

Европейската централна банка следва " гълъбов " метод, само че евентуално ще й се наложи да предприеме по-твърди ограничения, откакто инфлацията към този момент прескочи 7,5 на 100. Членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел сподели тази седмица, че евентуално лихвите ще би трябвало да бъдат нараснали през юли. А преди този момент би трябвало да спре изкупуването на облигации, което съгласно нея може да се случи през юни. Пазарите предвиждат повдигане на лихвата с към 90 процентни пункта тази година, което значи, че краят на отрицателните лихви се вижда.

Швейцария

Швейцарската национална банка остава твърдо на страната на " гълъбовия " метод, макар че инфлацията в страната доближи 2,4 на 100 през март, много над считаната за здравословна граница от 0-2 на 100. Банката обаче отхвърля да подвига лихвите и упорства, че мощният франк самичък по себе си възпира ускоряването на инфлацията.

Япония

Централната банка на Япония си остава пореден " гълъб ". Миналата седмица тя удостовери, че ще резервира лихвените проценти ултраниски и даде обещание да изкупува безкрайно количество облигации, с цел да пази доходността им. Това обаче изпрати йената на 20-годишно дъно по отношение на $. Потребителските цени през март набъбнаха с най-бързия си ритъм от две години насам, само че нежната стопанска система към този момент не дава съображение на банката да бърза със стягането на ограниченията.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР