В Берлин на 62 години почина художникът Дмитрий Врубел, автор

...
В Берлин на 62 години почина художникът Дмитрий Врубел, автор
Коментари Харесай

Почина Дмитрий Врубел, нарисувал прочутата Братска целувка на Берлинската стена


В Берлин на 62 години умря художникът Дмитрий Врубел, създател на фамозната картина-графит на Берлинската стена " Братска целувка ", на което са изобразени руския водач Луонид Брежнев и ръководителя на Германската демократична република Ерик Хонекер. Врубел е създател на на доста други известни произведения.

Според медийни източници той е умрял от затруднения в резултат на Covid.

Дмитрий Врубел е роден през 1960 година в Москва, а през 1975 година основава първата си картина – " Съдът на Пилат ".

До 1980 година той следва в Москва, само че не приключва, което не пречи през 1983 година да бъде признат в Съюза на художниците на Съюз на съветските социалистически републики.

През 1986 година провежда в дома си спонтанна изложба, през 1987 година става член на " Клуба на авангардистите " (КЛАВА), в който също по този начин влизат Дмитрий Пригов, Лев Рубинщайн, Никита Алексеев и други художници.

През 1990 година Врубел се придвижва в Берлин. През същата година той рисува на оживял откъс от Берлинската стена популярната картината-графит " Боже мой, помогни ми да преживея тази смъртоносна обич ", известна още като " Братска целувка " (Bruderkuss на немски), на която генералният секретар на Съветската компартия Леонид Брежнев целува водача на Германска демократична република Ерик Хонекер.

" Братска целувка " се трансформира в една от най-известните улични рисунки в света. През 2009 година " Братска целувка " е била изтрита при реставрацията на стената, осъществена по случай 20-годишнината от нейното срутване, само че Врубел се съгласява да я възвърне.

През 2010 година той се изправя в отбрана на някогашния шеф на музея " Сахаров " Юрий Самодуров и някогашния началник на отдела за най-новите трендове в Третяковската изложба Андрей Ерофеев по време на процеса против тях по обвинявания, че разпалват религиозна омраза, защото са организирали галерия " Забранено изкуство-2006 ". Съдебният развой бе иницииран от православното придвижване " Народен събор ".

" Отново се оказваме в страна, където страната поддържа една позиция и хармония, а другата назовава незаконна и това е ужасно ", декларира Врубел по време на процеса.

Художникът взе участие интензивно в благотворителна активност. През 2004 година той подарява огромна сума за основаването на детска художествена школа в Беслан, а през 2007 година спонсорира построяването на сиропиталище в Суздал.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР