В Берковица през деня работят 3 аптеки. Пред една от

...
В Берковица през деня работят 3 аптеки. Пред една от
Коментари Харесай

В Берковица търсят варианти за денонощна аптека

В Берковица денем работят 3 аптеки. Пред една от тях чака Пенка. " Ние имаме дребни деца, случвало се е измежду нощ да имаме потребност от аптека, само че за жалост няма. Нищо не може да се направи, изчакваме до другия ден или търсим познати и другари ", споделя Пенка Найденова пред NOVA. За да решат казуса, общинските съветници в града са дали единодушието си общината да подкрепи активността на аптека, която реши да работи нощна промяна.
 
" Общините биха могли да подкрепят активността на аптеките, които имат предпочитание да работят на денонощен режим. Това нещо става с предугаждане на целева дотация към бюджета на общините, по-късно по Закона за публичните поръчки се организира избрана процедура ", изясни Милован Панталеев, общински консултант в Берковица.
 
Но даже с пари от общината фармацевт за нощна промяна в Берковица мъчно ще се откри. " Берковица е дребен град. Областният град няма. Персоналът е малко по принцип и сме в по-напреднала възраст, само че не се предаваме и работим ", споделя Димитрина Тодорова, магистър фармацевт.
 
" Може да се направи и да бъдат на режим. Няколко аптеки да се финансират за нощната промяна и да работят на режим. Аз съм оптимист и нека да се случи. Както споделих, първата стъпка към този момент е направена и има решение на общинския съвет ", сподели Милован Панталеев.
 
Друг вид, който се разисква, е слагането на вендиг машини за медикаменти във всяко по-малко обитаемо място.Липсата на задоволително магистър фармацевти в регионалните градове и по-малките обитаеми места попречва отварянето на денонощни аптеки.
 
Според статистиката от предходната година, единствено 56 са денонощните аптеки в страната, а повече от половината са в столицата. Общински съветници оферират вид за решение на този проблем като общините оказват помощ по тази причина.
 
Ако в Берковица ви потрябва незабавно лекарство след 19:00 часа, най-близката аптека е на час път. Затова като майка на две деца Ерина си е направила мини аптека вкъщи.
 
" Според мен постоянно е добре в един град или обитаемо място да има денонощна аптека и ние непрекъснато се запасяваме, с цел да имаме медикаменти изключително за децата, тъй като нямаме опция и нямаме от кое място да вземем ", изяснява Ерина Стефчова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР