В Белград няколко хиляди души протестираха срещу сегашното правителство и

...
В Белград няколко хиляди души протестираха срещу сегашното правителство и
Коментари Харесай

В Белград продължават протестите срещу Вучич

В Белград няколко хиляди души стачкуваха против настоящето държавно управление и президента Александър Вучич, заяви РТС.

Демонстрацията стартира от площада наоколо до философския факултет на Университета в Белград. В митингите, отбелязва РТС, участваха и общински съветници.

От площада групите от протестиращи минаха през Белград. Някои протестиращи държаха плакати с откъс от изказването на Вучич, направено през 2012 г.: " Пенсионерите няма да платят нито един динар за идните промени ".

Опозицията упреква управляващите в корупция и нарушение на демократичните правила. Масови акции се организираха и в няколко града на Сърбия едновременно, в това число в Нови Сад и Ниш.

Протестите в Сърбия започнаха при започване на декември. Причината за тяхното държание е нападението против водача на опозиционната партия " Левица " Борислав Стефанович. Според опозицията управляващите са забъркани в организацията на нападението. През януари опозиционният марш в Белград събра повече от 10 хиляди души. Акциите в разнообразни градове на Сърбия се организират под общия девиз " Един от пет милиона ". Той се появява, откакто Вучич разгласи, че няма да се поддаде на стачкуващите, даже и да са били пет милиона.

Управляващата коалиция, водена от Сръбската прогресивна партия на Вучич, към този момент има болшинство в Народното събрание на страната (165 от 250 места). Следващите национални избори ще се проведат в Сърбия през 2020 година. Последните изследвания, извършени през ноември, демонстрират, че 53,3% от сърбите поддържат партията на Вучич, до момента в който други партии доста изостават. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР