В Белград министрите на енергетиката на България и Сърбия -

...
В Белград министрите на енергетиката на България и Сърбия -
Коментари Харесай

Христов: В българския участък напълно се спазва строителният график на интерконектора със Сърбия

В Белград министрите на енергетиката на България и Сърбия - Росен Христов и Дубравка Джедович, разискаха съдействието сред двете страни в областта на доставките на природен газ и въглища. Акцент в диалога бе напредъкът в строителството на интерконектора България - Сърбия. Христов увери, че в българския сектор изцяло се съблюдава строителният график и предложения сътрудника си дружно да инспектират дейностите от двете страни на границата, оповестиха от Министерството на стопанската система.


“Важно е да поддържаме непрекъснат надзор, взаимната работна група прави отлична работа, което е очевидно по напредъка в строителството ”, акцентира българският министър. От своя страна Джедович съобщи, че интерконекторът е значим за Сърбия, освен осигурявайки спомагателна опция за доставка, само че и за подсилване позицията на страната като директна страна за доставяне с газ на района и Централна Европа.

Втората тематика, която двамата министри разискаха, бе доставката на български въглища от „ Мини Марица-изток “ за сръбски държавни ТЕЦ-ове. Договорът бе удължен предходната седмица за още една година, с индексирани цени. По думите на Христов за българската страна той е от основна значимост освен за активността на мините ни, само че и за превоза, в който са ангажирани няколко държавни сдружения.

По-рано министър Христов се срещна и с управлението на сръбската държавна енергийна компания EPS, с което разиска потребностите й от импорт на въглища за идващите 3 години, както и опцията за по-точен график на доставките, което би разрешило по-ефективно обмисляне на производството и логистиката. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР