В белгийския пристанищен град Антверпен расте страхът. Търговци на наркотици

...
В белгийския пристанищен град Антверпен расте страхът. Търговци на наркотици
Коментари Харесай

Антверпен: Страхът от наркомафията превзема цели квартали


В белгийския пристанищен град Антверпен пораства страхът. Търговци на опиати и незаконни банди завладяват цели квартали. Наркомафията разполага с големи пари и прониква на всички места - в полиция, съд, митници.

Бомбени атентати, престрелки, престъпност - от юни насам полицията в е записала към 30 акта на принуждение в средите на наркобандите, което е повече, в сравнение с през цялата предходна година. Директорът на престъпната полиция Ив Дризен споделя в ефира на канала vrt за спиралата на насилието, която се подхранва от голям брой незаконни пари. През 2021 година полицията е конфискувала 90 тона в пристанището. Пазарната им стойност е 4,5 милиарда евро.

“Ако сметнем, че съумяваме да конфискуваме към 10-20 % от кокаина, който минава през пристанището, то 80-90 на 100 от него въпреки всичко остава неусетен. Става дума за чудовищни суми ”, споделя Дризен. “Изчисленията ни са за към 40 милиарда евро годишно ”. Само през първата половина на 2022 година белгийските митничари конфискуваха близо 36 тона кокаин.

Престъпни групировки с големи пари
Редакцията предлага
Вярно е, че полицията оповестява за впечатляващи триумфи в следенето, защото е съумяла да разбие софтуера за криптиране Sky ECC, употребен от незаконните групировки. Но шефът на митниците Кристиан Вандерверен акцентира: " Дори в случай че се вземат поради тези триумфи, би трябвало да признаем, че има годишно нарастване на кокаина. Операция " Sky ECC " имаше голям резултат, защото беше хванат доста кокаин и бяха задържани доста хора. Но изводът е, че трафикът на противозаконни опиати продължава, тъй че би трябвало да влагаме повече време и да превърнем тази битка в приоритет ".

“Наркомафията има разполагаем планини от пари ”, споделя полицейският шеф от Антверпен Ив Дризен. “Тя може да си разреши най-хубавите юристи и данъчни съветници и има капацитет да проникне в цялото общество. Виждаме, че корупцията е вкоренена във всички браншове: полиция, правосъдна система, частни компании, митници - на всички места има хора, които се изкушават от парите. "

Местни ръководители на бандите

Кметът на Антверпен Барт де Вевер бие паника. Той изисква от държавното управление на проект за битка с наркомафията - сходен на този след терористичните офанзиви през 2016 година

Директорът на полицията Дризен споделя: " Не виждам никакво осъзнаване на казуса и това просто ме отчайва. При ислямисткия гнет цялата страна се надигна на битка, а когато става дума за престрелки сред трафикантите в Антверпен, се оказва, че това е единствено локален проблем ".

Според Дризен шефовете на бандите към този момент не са единствено в Нидерландия. Наркомафията в Антверпен става все по-мощна. " Момчета, израснали тук, в този регион, са станали ръководители на незаконни организации. Те командват. Знаем даже за водачи, които заемат толкоз високи позиции, че стартират да управляват и нидерландските шефове. "

Вероятно обстановката ще се утежни

Страхът в засегнатите квартали нараства. Антверпен гледа с терзание на север, където нидерландските банди се считат за таолкова недосегаеми, че водят войните си обществено. Твърди се даже, че точно те са поръчали.

Кметът де Вевер е песимистично надъхан. " Най-вероятно. Убийства по простъпка, убийства на родственици и на хора от висшата класа. Дори и на следващия ден да се появи проект за деяние, ще са нужни години, с цел да се укроти чудовището на престъпността дотолкоз, че да се усети и по улиците. "

****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР