В белгийските области Люксембург и Валонски Брабант влезе в сила

...
В белгийските области Люксембург и Валонски Брабант влезе в сила
Коментари Харесай

Въведоха вечерен час в две области в Белгия като мярка срещу COVID-19

В белгийските области Люксембург и Валонски Брабант влезе в действие вечерен час като мярка против епидемията от КОВИД-19, оповестиха локални медии.
Между 1 и 6 часа в двете южни области ще бъде неразрешено излизането на открито, с изключение на за тези, които отиват на работа, до болница или с цел да оказват помощ на човек в потребност. Мярката се вкарва за две седмици, с опция да бъде продължавана.
Белгийският народен противоепидемичен щаб заяви, че дневният брой на откритите новозаразени към този момент доближава 4449 случая и има заплаха да нарасне до 10 хиляди. Спрямо предходната седмица нарастването е със 79 на 100. Дневно в страната се вършат над 40 хиляди проучвания, а броят на откритите нови случаи е към 11 на 100.
В област Люксембург (по югоизточната граница сред Белгия и страната Люксембург) се оповестява за растеж в броя на новите случаи със 172 на 100 за последната седмица. За цялата страна повишаването на броя на новозаболелите е 89 на 100 за седем дни. Най-често се заразяват хора от възрастовата група 20-29 години, само че се следи нарастване в броя и при инфектираните на 30-70 години.
Глобите за несъобразяване с въведените в страната ограничавания са 250 евро за жител и 750 евро за сдружение при първо нарушаване. При наново нарушаване санкцията може да доближи 4000 евро, а съдът може да наложи отнемане от независимост за период до три месеца. Ако някой съобщи на висок глас, че е болен от КОВИД-19, или в случай че кашля и киха, с цел да изплаши близките, може да бъде лишен от независимост до три месеца и санкциониран с 50 до 300 евро.
Съд в Шарльороа тези дни постанови, че лишаването от независимост поради сходни нарушавания опонира на конституцията, изключително в случай че е последица от ред, въведен със заповед на министър по закона за публичната сигурност. Според съдията противоепидемичните ограничавания не може да се вкарват за сметка на върховенството на закона, в случай че няма категорично решение на Народното събрание.
При демокрацията задачата не оправдава средствата, а задачата тук е предпазването от действия, нездравословни за обществото, а не издирването и преследването на причинителя, добавя в мнението си за решението съдията. Медиите означават, че решението предстои на обжалване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР