В Барселона, Испания е открит стадион Камп Ноу.Прочетете ощеКамп Ноу

...
В Барселона, Испания е открит стадион Камп Ноу.Прочетете ощеКамп Ноу
Коментари Харесай

На този ден: Открит е стадионът Камп Ноу в Барселона

В Барселона, Испания е открит стадион Камп Ноу.
Прочетете още


Камп Ноу е домът на Футболен Клуб Барселона от 24 септември 1957 година Оценен е от УЕФА с 5 звезди, хазаин е на голям брой интернационалните срещи от висока класа и финали на Шампионската лига, най-последният от които е през 1999 година. Има потенциал от 99,786 души, което го прави най-големия в Европа и 11-ти в света. Официалното му име е Estadi del FC Barcelona (Стадион на ФК Барселона) до 2000 година, по-късно управата на тима гласоподава за промяна на името на Ноу Камп. Срещу стадиона се намират Palau Blaugrana -стадион за закрити спортове,към него предналежи Ледената пързалка, стадиона за ледено-базирани игри. Точно зад комплекса е Mini Estadi, стадионът където ФК Барселона Атлетик играе мачовете си.



ФК Барселона трябвало да разрушат остарелия си стадион Camp de Les Corts, който събирал 60,000 последователи. Ноу Камп е издигнат сред 1954 и 1957, планиран от архитектите Франсеск Митянс-Миро, Лоренцо Гарсиа Барбон и Хосеп Сотерас Маури. ФК Барселона печели първия си дуел на Ноу Камп по много впечетляващ метод, победа 4-2 против Легия (Варшава), като първия гол на новия стадион отбелязва Еулогио Мартинес. Над 99,000 почитатели са участвали на това събитие. Капацитетът на стадиона е изменчив, при отварянето си е бил с 93 053 места, само че нараства до 105,000 за Световно състезание по футбол през 1982. След това потенциалът понижава през 1990-те години на предишния век до малко под 99,000. В оборудването се включват магазин за сувенири, мини терени за тренировките, както и параклис за играчите. В стадиона също е и най-посещавания музей в Каталуня – El Museu del Barça, който има 1,200,000 визити всяка година. Музеят е открит през 1984 под президенството на Хосеп Луис Нунез. El Museu del Barça демонстрира 1420 антики, свързвани с историята на ФК Барселона, 420 от които са титли.

През тази година стартира огромен ремонт на стадиона и огромна част от него е бутнат, с цел да бъде издигнат нов. Барселона сега играе на Олимпийския стадион в Барселона до момента в който бъде изработен стадионът. 

Ноу Камп е хазаин и на доста други огромни събития отвън сферата на футбола. Стадионът е бил сцена на известни музикални концерти, включващи осъществявания на: Пинк Флойд, Майкъл Джексън, U2, Франк Синатра, Хулио Иглесиас, Стинг, Тримата тенори: Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Лучано Павароти и други

Създадена е японската компания Хонда.

Honda Motor Company е японски производител на коли, камиони, мотоциклети и скутери. Произвежда също коли с висока проходимост, плавателни съдове, електрогенератори, корабни мотори и градинарски машини.
Хонда е шестият по величина производител на коли в света и втори в Япония след Toyota, заемайки тази позиция през 2001 година, когато изпреварва Nissan. Също по този начин компанията е най-големият в света производител на мотоциклети, както и на мотори с вътрешно горене, с произвеждане от над 14 милиона мотори годишно.

Още от ранна възраст, създателя на Honda, Сойчиро Хонда имал интерес към колите. Той е работил като монтьор в японско тунинг ателие на име Art Shokai, където тунинговали коли за надпревари. Като самообразован инженер, той работи по дизайн на бутало, което се надява някой ден да продаде на Тойота. Първите му скици били отхвърлени, само че Сойчиро продължава да работи неуморимо, с цел да усъвършенства дизайна, даже връщайки се на учебно заведение и залагайки в заложна къща бижутата на жена си. В последна сметка, той печели контракт с Тойота и построява фабрика, с цел да създава бутала за тях, само че постройката е унищожена при земетресение. Поради дефицит на горива по време на Втората международна война, Хонда не е в положение да употребява колата си, а новата му концепция да прикачи дребен мотор към велосипеда си притегля огромно любознание. Тогава през 1946 година, той основава Технологичен институт Хонда в град Хамаматсу, Япония, с цел да създава и създава дребни двутактови мотоциклетни мотори. Призовавайки 18 000 притежатели на магазини за колела в Япония да вземат присъединяване е съживяването на една нация, раздрана от война, Сойчиро получава нужния капитал с цел да проектира първия си мотоциклет, Honda Cub. Това събитие бележи началото на Honda Motor Company, която за малко време по-късно ще прерасне в най-големия производител на мотоциклети в света.



За да образува компания, Сойчиро Хонда сплотява старания с вложителя Takeo Fujisawa, който познавал от 1940-те години. През 1949 година, Fujisawa обезпечава капитала, дружно с финансовата и маркетингова тактики нужни за започване на нова компания. За разлика от Fujisawa, чийто претекст за основаване на компанията е чисто търговски, Honda бил стимулиран от концепцията да сътвори за себе си сигурна финансова основа, с цел да може да преследва своите фантазии и упоритости като да вземем за пример мотоциклетния спорт.

През 1956 година Хонда навлиза на пазара в Съединени американски щати и съумява да се нарежда сполучливо, продавайки дребни мотоциклети. В началото на 1960те, компанията стартира производството на коли и взе участие в Формула 1 с цел да подкрепи софтуерното си развиване. Благодарение основно на напъните им във Формула 1, Хонда се утвърждава като високотехнологична компания, чийто имидж е различим освен в Япония, а в целия свят.

Още забавни събития:

През 1970 година на Земята  сполучливо се завръща руската сонда Луна 16  – първият галактически уред, съумял да кацне на повърхността на Луната и да вземе пример от повърхността.

През 1988 година канадецът  Бен Джонсън слага международен връх от 9.79 секунди на 100 м спринт  по време на Летни олимпийски игри 1988, само че по-късно е дисквалифициран за допинг.

През 1996 година Съединени американски щати, Китай, Франция, Русия и Англия подписват Международния контракт за  възбрана на нуклеарните опити.

През 1998 година В Лион (Франция) за пръв път е направена  трансплантация на ръка.

През 2005 г.  Ураганът Рита  връхлита Съединени американски щати.

Р одени на тази дата са:



Александра Раева  - българска певица и актриса. Родена е на 24 септември 1980 година в София. От 2001 до 2006 година е част от „ Шоуто на Слави “ и взема присъединяване в турнетата на „ Ку-ку бенд “. Започва независима кариера през 2006 година От 2011 до 2014 година играе Нина Роси/Росица Николова в сериала „ Седем часа разлика “. През 2016 води кулинарното реалити „ Bake Off: Най-сладкото съревнование “, дружно с Рафи. Заедно с Мария Игнатова са водещи на „ България търси гений “ и „ Екс Фактор “. През 2020 година е част от детективите в „ Маскираният артист “ по Нова.



Александрина Пендачанска  - българска оперна певица, сопран. Родена е на 24 септември 1970 година в София. Дъщеря е на оперната певица Валери Попова и внучка на диригента и цигулар Саша Попов. Завършва Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “. През 1987 година, едвам на 17 години, дебютира с ролята на Виолета в операта „ Травиата “ на Джузепе Верди и през идващите години печели награди от няколко интернационалните състезанието. На 19 години печели състезанието „ Антонин Дворжак “ в Карлови Вари, Международния певчески конкурс в Билбао и състезанието UNISA в Претория. Работи в разнообразни оперни театри, най-много в Италия и Съединените щати.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР