В Барселона имах трудни години, не се отнасяха добре с

...
В Барселона имах трудни години, не се отнасяха добре с
Коментари Харесай

Везенков: В Барселона имах трудни години, не се отнасяха добре с мен

В Барселона имах сложни години, не се отнасяха добре с мен. Това съобщи в просторно изявление пред испанското издание Mundo Deportivo най-хубавият български баскетболист Александър Везенков. Спортист номер 1 на България за 2023 година приказва за престоя си в НБА, където играе за Сакраменто Кингс, само че сега лекува травма.


- Как се чувстваш през първия си сезон в НБА? Отговаря ли на упованията ти, или очаквахте повече?

- Всичко е друго, друга игра, друга скорост, друга просвета. Всичко е друго, тъй че би трябвало да се адаптираш бързо, би трябвало да си подготвен всеки ден. Трудно е, има доста мачове, доста пътувания, само че би трябвало да си подготвен физически и душевен.

- Сред всички тези неща, към какво е най-трудно да се адаптираш?

- Както споделих, това е друга игра, научавате играта по разнообразни способи и тук тя е по-бърза, момчетата са по-талантливи, изключително първите шест или седем във всеки тим, тъй че би трябвало да се адаптирате от горната страна надолу към културата напълно, към цялата философия на НБА.

- Ти си настоящият MVP на Евролигата. Как протича процесът да приемеш, че си суперзвезда в Европа, само че в НБА би трябвало да се бориш даже единствено за 10 минути игра?

- За страдание е мъчно, друго е и би трябвало да се учиш. Не им пука, би трябвало да минеш през началото и в случай че се адаптираш бързо, имаш късмет. Ако не, в действителност е мъчно.

- Подобно на теб, Василие Мицич също е MVP на Евролигата. Сега той получава минути и играе добре, само че му беше мъчно да откри солидна роля. Чувстваш ли се недооценен в тази лига?

- Да, на 100%. Мисля, че можем да играем, всичко се свежда до това, да имаме благоприятни условия, макар че има доста момчета, чиито тимове не са положителни. И несъмнено, Оклахома Сити Тъндър има двама в действителност положителни играчи на позицията гард (Шей Гилджъс-Алекзандър и Джош Гиди). Сега той има време, поема ролята си и се оправя в действителност добре. Не знам дали може да бъде титуляр в тази лига, само че може да играе много минути и да има солидна роля във всеки тим. Той познава играта и макар че в никакъв случай не съм играл с него, е прелестно да го виждам по какъв начин играе.

- Мицич направи скок в НБА на 29 години, а ти на 28, и двамата през този сезон. Фактът, че сте създали скок в НБА в края на 20-те си години, прави ли акомодацията по-трудна?

- Да, на 100%. Както споделих, това е друга игра, ние в Европа се учим на играта по друг метод, всяко владеене на топката има значение, а тук има доста притежания, тъй че това е изцяло друга игра. Ако дойдете тук по-рано, можете да се адаптирате елементарно и в живота като цяло. Ако ни се даде опция, можем да бъдем продуктивни, можем да помогнем когато и да е, само че както споделих, в действителност е мъчно.

- Беше определен през 2017 година Защо ти лиши толкоз време да вземеш решението да отидеш в НБА?

- Можех да отида по-рано сигурно. Две години преди да бъда определен, можех да опитам да отида в НБА, щеше да е по-лесно, а тогава не играех доста в Барселона. Напуснах в посока Олимпиакос, където през последните три години в действителност играх доста и тогава се появи опцията. Всичко опира до времето и първоначално нямах вярното време, а в този момент го имам.

- Договорът ти изтича през 2025 година и „ кралете “ имат алтернатива да го възобновят за още една година до 2026 година Искаш ли да продължиш да играеш в НБА или предпочиташ да се върнеш в Европа?

- Не мога да виждам толкоз напред, аз съм човек, който мисли за идващия ден и идната подготовка. Опитвам се да се възстановя от травмата си, пробвайки се да бъда работлив за тима. Отборът е доста добър, борим се за плейофите. Единствената ми мисъл е да завърша мощно сезона, да оказа помощ на тима в последните 14 мача и в плейофите, а по-късно ще забележим.

- Още ли си уверен, че можеш да успееш в НБА?

- Ако считам, че мога да оказа помощ в ролята си, да. Но тъкмо в този момент, както споделих, не мога да мисля доста напред, просто би трябвало да съм здрав и да оказвам помощ на тима.

- Би ли желал да играеш още веднъж за Барса, в случай че се върнеш в Европа?

- В Барселона имах сложни години, мисля, не се отнасяха добре с мен, само че не и с хората, които управляват организацията. Имам страхотни връзки с Хуан Карлос Наваро и научих доста от него. Имам другари в организацията, в никакъв случай не споделям „ не “, само че като че ли престоят ми там беше сложен за екипа и за мен. Не мога да предскажа бъдещето, само че имам другари, които в действителност почитам.

- Ако разбирам вярно, казваш, че не са се отнасяли добре към теб в Барса?

- Да, на 100%, сигурно.

- Коя беше повода? Чувстваш ли се сърдит на някого?

- Не се усещам смутен, животът продължава. Особено с двама души, може би трима. Не ми дадоха верните благоприятни условия, даже когато играех добре. Не се отнесоха вярно с мен. Знам това, мога да го кажа.

- Кои са тези хора?

- Не споделям имена, те доста добре знаят кои са, само че не ме интересува, тъй като си пробих път. Но тогава беше мъчно, тъй като зад това имаше цел. Всичко е наред, проправих си път и както споделих към този момент всичко е наред и е умерено.

- Кой ще завоюва Евролигата? Какви благоприятни условия даваш на Барса?

- Много е непредвидимо. Имат благоприятни условия (б.ред - Барселона), само че може би не играят добре в последно време. Фенербахче играе необикновено, Монако, макар че изгубиха с 20 (б.ред мача с Милано), Панатинайкос е там, Олимпиакос, Реал Мадрид също не играе добре в последно време, само че има доста гений. Финалната четворка е в действителност сложна, два мача, тъй че всеки може да завоюва. Който е по-подготвен в края на сезона, има по-добри шансове, само че Фенербахче в този момент играе най-хубавия баскетбол в Европа и аз им давам малко повече шансове. Но това може да се промени след месец. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР