В Барселона хиляди започнаха протестен марш срещу задържането в ареста

...
В Барселона хиляди започнаха протестен марш срещу задържането в ареста
Коментари Харесай

Отново хиляди на протест за независима Каталуния

В Барселона хиляди започнаха протестен марш против задържането в ареста на деветима водачи на каталунските сепаратисти, които ще бъдат съдени по обвинявания в подстрекателство към протест. Много от протестиращите скандираха " Свобода за политическите пандизчии “, до момента в който се събираха на една от основните улици в Барселона, носейки жълти шалове, пуловери или якета в този цвят, който символизира солидарността им с техните арестувани водачи.

Протестът беше призован от основаната през март платформа " за отбрана на каталунските институции “ и " правата и главните свободи “ на жителите на региона. Протестът беше подсилен от каталунските клонове на двата най-големи профсъюза в Испания CCOO и UGT, което провокира неспокойствие в профсъюзните членове, които са срещу независимостта на заможния югоизточен район на Испания.

Демонстрацията се организира 10 дни, откакто немски съд отхвърли осъществяването на искане за изгонване на сваления каталунски президент Карлес Пучдемон, отправено от испанските магистрати на съображение подбудителство към протест. Пучдемон беше освободен под гаранция. Миналата седмица испанската прокуратура изпрати в Германия още информация в поддръжка на настояването си. Пучдемон също по този начин е упрекнат в корист с държавни средства за провеждането на референдум за независимостта на Каталуния на 1 октомври.

Испанският министър на правораздаването Рафаел Катала назова потреблението на жълти панделки " обидно " и съобщи, че в Испания няма политически пандизчии, а става дума за " политици в пандиза ".От 16 октомври водачите на двете най-големи групи за самостоятелност на Каталуня - Жорди Санчес и Жорди Куишарт - са в пандиза, до момента в който чакат правосъдните процеси против тях.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР