В Барселона е подредена любопитна изложба (5 юли - 14

...
В Барселона е подредена любопитна изложба (5 юли - 14
Коментари Харесай

Изложба в Барселона представя музата на Дали

В Барселона е подредена любопитна галерия (5 юли - 14 октомври), отдадена на брачната половинка, муза, модел и управител на известния сюрреалист Салвадор Дали. Сред близо 200 експоната - картини и рисунки на Салвадор Дали, са изложени и работи на Макс Ернст и фотографии на Ман Рей, Сесил Бийтън, а също някои от забележителните тоалети на Гала. Голяма част от тях идват от водещи музеи в света, в това число центъра "Помпиду " в Париж, "Рейна София " в Мадрид и музея "Тисен-Борнемис ", оповестява ArtPrice.
С най-важната жена в живота си Дали се среща, когато тя към момента е брачна половинка на Пол Елюар. Тази съдбовна жена завърта главите на трима гении - Дали, Пол Елюар и Макс Ернст. Образована, еманципирана, като брачна половинка на Елюар тя влиза в света на изкуството в Париж. Елюар е първият, който я назовава Гала, както предпочитала да назовава Елена Дяконова майка й, Гала с акцентиране на последната сричка. Макар Дали да е по-млад от нея с 10 години, той не желае да я дели с никого. Гала му носи шанс, откакто се среща с нея, кариерата му полита към небето. Тя съумява да заинтригува светското общество с работата на младия каталунец и му печели първите фенове, посещава галерии и колекционери и убеждава парижките бохеми в гения на своя ухажор. Гала поддържа екстравагантния имидж на мъжа си, който става неразделна част от неговото изкуство. Всъщност тя е управител на Дали от доста години и е доста сполучлива. Но на първо място тя остава негова муза.
За художника Гала освен е ентусиазъм, освен модел, само че и негов медиум, материална глина, от която извайва фантазиите си. Двамата последователно се трансформират в художник. Дали е първият, който подписва работата си с "Гала - Салвадор Дали " (1930), определяйки жена си за съавтор.
След благополучен и дълъг живот, пътувайки сред домовете си в Париж и Ню Йорк, в края на дните си те избират да живеят настрана един от различен. Дали купува за музата си палат в Пубол. Няколко години Гала живее в личната си стая, пробвайки се да открие различен предстоящ талант, както в миналото е направила с Елюар и Дали. Все отново най-после се връща при Дали. Напуска този свят през 1982 година (Салвадор я надживява със седем години).

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР