В българския ИТ сектор има компании, които продължават да растат,

...
В българския ИТ сектор има компании, които продължават да растат,
Коментари Харесай

ИТ секторът в България: Рязкото покачване на заплащането и бумът при наемането на хора остават в историята

В българския ИТ бранш има компании, които не престават да порастват, само че все по-балансирано спрямо предходните години. Това обявиха в студиото на Money.bg Емил Танев и Милен Атанасов от компанията за асортимент на личен състав в ИТ бранша в България - MiNDS.

Повод за нашата среща е резултатите от последното изследване, обвързвано с настоящите трендове и практики в HR сферата за 2024 година, за което Money.bg писа тази седмица. Проучването, извършено измежду 200 компании у нас, демонстрира, че 44% от фирмите в ИТ бранша в страната не престават да наемат чиновници и то всеки месец. Поне по един. Какво обаче е особеното?
 Има ли рецесия в ИТ бранша? Ето кои компании у нас наемат чиновници всеки месец
Има ли рецесия в ИТ бранша? Ето кои компании у нас наемат чиновници всеки месец

Онлайн изследване с близо 200 компании демонстрира настоящите трендове при набирането на личен състав

" След огромния взрив в търсенето на ИТ експерти на българския пазар и непрестанният растеж на техните заплати, сега сме очевидци на известно мъртвило и нормализация на пазара. Това се отнася освен за нашия пазар, това е на световно равнище ", акцентира Милен Атанасов, който е съучастник в MiNDS.
 Снимка 604089
Източник:

Кризата в ИТ бранша е в резултат на цялостната икономическа рецесия, само че доверието остава

Според изпълнителният шеф на MiNDS - Емил Танев, актуалната стопанска система не може да съществува без ИТ бранша. У нас той към момента остава един от бизнес моторите, само че смяната е на разположение. Тя се показва най-вече в това фирмите да влагат в гении със сериозен опит, без които не могат.

" Това, което виждаме като наклонност в ИТ бранша е типично и за други браншове. Просто бяхме привикнали да чуваме, че в ИТ бранша има голям апетит за хора. В момента търсенето понижава, което е изненада за необятната аудитория, само че това не е изненада за нас. Свидетели сме и на огромно освобождение на хора ", разяснява Емил Танев.

Експертите акцентират, че пренасищане на пазара няма, само че има баланс. Това значи повече качествени хора за сметка на тези, които преди взимаха огромни заплати без да имат доста опит и без да правят доста работа.

" Компаниите, които освобождават най-вече хора у нас сега са най-вече разклонения на огромни американски компании. По една или друга стратегическа причина те излизат от българския пазар. Най-вече с цел да понижават разноските, тъй като се охлажда инвеститорският интерес. Такъв е образецът с Uber, за който и вие писахте неотдавна. Това обаче е политическо решение, тъй като размерът на екипът тук евентуално не подхожда на техните проекти ", съобщи Милен Атанасов.
 Uber затваря българския си офис Обновена
Uber избра България за първия си инженерен офис отвън Съединени американски щати - а в този момент си потегля

Бъдещето на десетки чиновници е неразбираемо

Ръст в бранша следва, въпреки и не с темповете от преди

" Ако бяхме привикнали с внезапно повишаване на заплащането в бранша и влизането на доста хора, които нямат обучение в бранша, просто тъй като има огромно търсене, наклонността е това да се забави. Ще има закъснение на заплатите и ще се влиза малко по-трудно в бранша ", изяснява Емил Танев.

Броят на хората без сериозен опит в промишлеността ще спре и това сигурно е оздравително за пазара, акцентират специалистите.

Двамата експерти разясниха и навлизането на изкуствения разсъдък в ИТ сферата. Категорични са, че фирмите занапред ще развиват тази технология и ще приспособяват бизнеса си към новите условия. Колкото до хората, сигурно на работа ще останат положителните експерти.

Целият диалог може да гледате във видеото!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР