В България застрахователните премии се очаква да се повишат с

...
В България застрахователните премии се очаква да се повишат с
Коментари Харесай

Застраховката може да е буфер срещу инфлацията

В България застрахователните награди се чака да се покачат с 2,7% годишно. Общият размер на пазара ще доближи 2,2 милиарда евро през 2033 година Общото обезпечаване евентуално ще остане най-големият сегмент (1,6 милиарда евро), до момента в който другите два сегмента са относително идентични: приходите от награди за здравни застраховки ще възлизат на 292 млн. евро и животозастрахователните на 289 млн. евро.

С предстоящ годишен растеж от 10,2%, здравното обезпечаване пазар се обрисува да бъде най-динамичният пазарен сегмент.
Това се споделя в оповестения от Allianz Global Insurance Report 2023, който проучва развиването на застрахователните пазари по света.
 
Силен напредък

Според отчета, световният доход от застрахователни награди възлиза на съвсем 5,6 трлн. евро през 2022 година Животозастраховането остава най-големият сегмент (2,6 трлн. евро), следван от общото обезпечаване (1,8 трлн. евро) и здравното обезпечаване (1,1 трлн. евро). През 2022 година премийният доход набъбна с 259 милиарда евро или +4,9% на фона на световна инфлация от 8,6%. Трите сегмента обаче се показаха доста друго: до момента в който общото обезпечаване означи постоянен растеж от +8,7%, здравното се разшири с по-скромните +4,9%, а животозастрахователният пазар набъбна с +2,4%, заради понижените действителни приходи на семействата, които се отразиха на частните спестявания.
 
Ръстът на наградите в общото обезпечаване се дължи на всички райони по света. Въпреки това, със 77,5 милиарда евро (+9,9%), повече от половината от световното нарастване през 2022 година се дължи на Северна Америка. С премиен доход от 860 милиарда евро районът остава най-големият пазар в света. Азия също означи постоянен напредък от 8,4% за предходната година (+31 милиарда евро). С общ премиен доход от близо 403 милиарда евро районът изпревари Европа за първи път. Регионът на Европа отбелязва растеж от +4% или 15 милиарда евро до 397 милиарда евро премиен доход.
 
Пазарите на животозастраховането пострадаха предходната година, изключително в Западна Европа: приходите от награди понижиха с 2,7% през 2022 година (-21 милиарда евро до 740 милиарда евро). Растежът беше разочароващ и в Азия, записвайки непретенциозно нарастване от +3,6% (+33 милиарда евро до 952 милиарда евро). Както при общото обезпечаване, Северна Америка беше главният мотор на растежа през 2022 година с +7,8% или 61 милиарда евро до 840 милиарда евро. Доминирането на Америка е още по-изразено в здравното обезпечаване, където американският пазар съставлява към две трети от всички премийни доходи в международен мащаб.
 
 istock istock
Разделената България

Българският осигурителен пазар се усили с 24 млн. евро или +1,5% през 2022 година, достигайки общ премиен доход от 1,6 милиарда евро. Докато животозастрахователният сегмент регистрира спад в премийните доходи (-4,1% до 242 млн. евро), другите два сегмента означиха растеж: наградите по общо обезпечаване се усилиха със скромните +1,2% до 1,3 милиарда евро, а към момента релативно дребният пазар на здравно обезпечаване набъбна с 24,5% до 101 млн. евро.

Котва в бурни времена

От икономическа позиция оправянето с инфлационна среда ще бъде най-голямото предизвикателство през идващите години. Пет структурни фактора ще дефинират инфлацията, „ Петте Д “: демография, деглобализация, декарбонизация, цифровизация и дълг. Като цяло „ Петте Д “ могат доста да покачат годишната инфлация с до 1 процентен пункт.

Защо равнището на обезпечаване остава ниско в България

„ Застраховането потвърждава своята стойност в турбулентни времена на висока инфлация и невисок напредък “, разяснява Лудовик Субран, основен икономист на Allianz. „ Застрахователната промишленост не може да отстрани инфлацията, само че може да изглади въздействието с течение на времето, действайки като тип буфер. Според Евростат, да вземем за пример, инфлацията в персоналните застраховки, като автомобилни и имуществени застраховки, изостана от общата инфлация с огромна разлика предходната година. Застраховането е главен буфер на шока, защото изравнява кривата на икономическия цикъл за своите клиенти. “
 
Непрекъснатост на повърхността

Въпреки по-високата инфлация – или може би тъкмо заради нея – наградите ще се усилват с 5,2% през идващото десетилетие, добавяйки 4 190 милиарда евро към световния премиен фонд. През 2033 година премийният доход ще доближи 4,3 трлн. евро в животозастраховането, 3,1 трлн. евро в общото обезпечаване и 2,3 трлн. евро в здравното обезпечаване.
 istock istock
С 1,726 милиарда евро по-голяма част от нарастването ще бъде в сегмента животозастраховане. Въпреки това, годишният напредък (+4,7%) през идващото десетилетие евентуално ще изостане много от общия стопански напредък (+5,2%). Застрахователното навлизане ще спадне с 3 процентни пункта до 2,8%. Азия ще остане мотор на растежа на международния животозастрахователен бизнес, като годишният напредък (без Япония) се чака да нарасне до 7,5%. Регионът ще съставлява половината от растежа на безспорните награди (866 милиарда евро), повече от Северна Америка (377 милиарда евро) и Европа (276 милиарда евро), взети дружно.

Застраховките скъпи, тъй като малко хора ги подписват

В сегмента общо обезпечаване спомагателните награди ще възлизат на 1,282 милиарда евро до 2033 година Това съставлява годишен ритъм на напредък от 5,0%, почти в сходство с предходното десетилетие (5,1%) и общия стопански напредък (5,2%); затова застрахователното навлизане ще намалее единствено с 1 процентен пункт (до 2,0%). Подобно на животозастрахователния сегмент, Азия (с изключение на Япония) е безапелационният първенец по напредък измежду главните райони с годишен ритъм от +8,1%. В безусловно изражение обаче смисъла на района е по-ниско, в сравнение с в сегмента животозастраховане: „ единствено “ към 35% от упования растеж на наградите (448 милиарда евро) се дължи на Азия, против 357 милиарда евро в Северна Америка и 168 милиарда евро в Европа.

Трансформация изпод

С оглед на огромните софтуерни катаклизми и новите възходящи опасности тази прогноза, която допуска повече или по-малко последователност, може да се окаже изненада. Това обаче се отнася единствено за повърхностния напредък на наградите. Основните промени са трагични.
 istock istock
Технологиите ще трансформират метода, по който работят застрахователите. Екосистемите, да вземем за пример, ще играят решаваща роля за достъпа на клиентите, предлагайки освен обособени артикули, само че цялостни решения за потребностите на клиентите, било то за подвижност, метод на живот, пътешестване, средства или здраве. Изкуственият разсъдък отваря невъобразими благоприятни условия в разбора на данни, променяйки радикално цялата верига на цената от обезпечаване до обработка на претенциите.

„ Запазвайки своята обществена значителност, промишлеността е изправена пред фундаментална смяна в своя бизнес модел “, споделя Катрин Стофел, съавтор на отчета. „ Стойностното предложение на застрахователите ще се развива от чиста финансова отплата до ръководство на риска и предложение на холистични услуги за попречване и намаляване на рисковете. Това следва неизбежна логичност: с цел да се запълнят големите пропуски в отбраната – в естествените бедствия, кибер рисковете, здраве или пенсия – активизирането на повече награди може да не е задоволително. Избягването на рисковете преди всичко става все по-важно. “, добавя той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР