В България заболеваемостта е средно около 5%, а лошата новина

...
В България заболеваемостта е средно около 5%, а лошата новина
Коментари Харесай

Ракът на стомаха – трети по смъртност от онкологично заболяване

В България заболеваемостта е приблизително към 5%, а неприятната вест е, че съвсем 40% от случаите се откриват в последния, четвърти етап

Развитието на рак на стомаха се подрежда на пето място по периодичност и трета причина за смъртност от онкологично заболяване. Най-често визира лица на възраст 50-70 години, а мъжете са съвсем двойно по-застрашени от дамите.

В България заболеваемостта е приблизително към 5%, а неприятната вест е, че съвсем 40% от случаите се откриват в последния, четвърти етап. Причина за това е както неналичието на профилактика, по този начин и неразбираемите признаци, с които стартира подлото заболяване. Киселините, честото стомашно разстройство, измененията в апетита, чувството за цялостен корем по-късно количество храна, гаденето и повръщането са признаци на толкоз доста болести на гастроинтестиналния тракт,че доста хора не им обръщат нужното внимание. По-късните признаци включват загуба на тегло, пожълтяване на кожата и склерата на очите, повръщане, затруднено преглъщане и кръв в изпражненията.

Основен рисков фактор за насърчаване на онкологично заболяване в стомашния тракт остава инфекцията с Helicobacter pylori, само че това не значи, че всеки, който е притежател, ще се разболее от рак- случва се едвам на 2% от хората с инфекции. Затлъстяването също е рисков фактор, защото спомага за развиването на гастроезофагеалната рефлуксна болест. 3% от случаите на рак на стомаха пък се дължат на генетични синдроми. Други опасности включват диабет, злокачествена анемия, продължителен атрофичен гастрит, болест на Menetrier и чревна метаплазия.

„ До скоро се смяташе, че диетата на един човек би могла да има връзка с развиването на рака на стомаха, само че съгласно последните изследвания, по-скоро липсва такава. Разбира се, можем да приемем, че храни с нараснало наличие на нитрати- опушени и осолени храни, каквито постоянно се срещат в българската кухня, имат неподходящо влияние върху стомаха. За сметка на това, тютюнопушенето потвърдено усилва риска от развиването на рак на стомаха-между 40 и 82% според от количеството цигари, които на ден се изпушват. “ изяснява доктор Даниел Делийски, експерт по обща и коремна хирургия от Клиниката по хирургия на университетска болница „ Дева Мария “. 

Заради неналичието на ясни аргументи за болестта, профилактика, която да е изцяло сигурна, за жалост, не съществува. Д-р Делийски, който е с огромен опит в диагностиката и лекуването на болесттите на гастроинтестиналния тракт, предлага да се следи за промени в питателните привички, за появяването на „ сензитивен корем “ след 50-годишна възраст, както и наложително да се лекува потвърдената зараза с хеликобактер пилори. При фамилно обременени пациенти, пациенти с язвена болест, продължителен атрофичен гастрит се предлага профилактично ендоскопско проучване.

В университетска болница „ Дева Мария “ продължава акцията против болести на гастроинтестиналния тракт, в която можете да получите безвъзмездна консултация със експерт по хирургия.  В случай, че имате признаци или подозрения за заболяване на корем или дебело черво, запазете час на 056 89 62 62
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР