В България всяка трета практикуваща медицинска сестра е над 65-годишна

...
В България всяка трета практикуваща медицинска сестра е над 65-годишна
Коментари Харесай

Всяка трета медицинска сестра у нас е над 65 г.

В България всяка трета практикуваща здравна сестра е над 65-годишна възраст, а с цел да работи умерено здравната система и с цел да има кой да се грижи за пациентите, са ни нужни към 30 хиляди медицински сестри.

Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция в днешния Международен ден на сестринството Милка Василева, ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Според отчет на Съвета по стопански разбори към Министерския съвет у нас не доближават близо 17 хиляди медицински сестри при заети 21 860. Така у нас на един доктор се пада по-малко от една сестра. Според Българската асоциация на експертите по здравни грижи естественото съответствие е 2 към 1, по тази причина здравната система се нуждае от още близо 30 000 сестри.

От съсловната огранизация упорстват страната да дефинира най-малък брой медицински сестри във всяка лечебна конструкция, тъй че да се подсигурява качествена грижа за пациентите. Същото условие да се ползва за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други експерти. Освен добра грижа за пациентите, обезпеченият най-малко здравни експерти ще понижи риска от професионално прегаряне, считат от съсловната организация. И насочат други претенции – за ограничения, с които да се реши кадровата рецесия и за повишаване на заплатите на тези експерти по отношение на знанията, уменията и отговорностите им в медицинския екип, с който работят.

Всяка година просветителната система приготвя към 540 медицински сестри, а напускащите здравната система по разнообразни аргументи са 890.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР