В България всичко може да се очаква“, каза в предаването

...
В България всичко може да се очаква“, каза в предаването
Коментари Харесай

Соломон Паси за преговорите: Най-интересната техника е да хипнотизираш противника

„ В България всичко може да се чака “, сподели в предаването „ 120 минути “ ръководителят на „ Атлантическия клуб “ и някогашен външен министър Соломон Паси след оповестеното от ГЕРБ, че няма да сформират нов кабинет с ПП-ДБ в границите на това Народно заседание.

„ Споменахте договарянията, които сме водели с моя екип за влизане в НАТО и в Европейски Съюз. Те надалеч не бяха най-сложните и объркани, защото там всеки се състезава със себе си. Далеч по-сложни бяха договарянията за продобиване на място в Съвета по сигурност на Организация на обединените нации, където мястото е едно, а за него се борят доста страни. Това са надалеч по-сложни договаряния от нашите договаряния за сформиране на държавно управление. Далеч по-сложни бяха договарянията по време на Кръглата маса, на която от едната страна бяхме от Съюз на демократичните сили, а от другата Българска социалистическа партия. Имаше третата страна, която се водеше самостоятелна. Тогава договарянията бяха за преход от комунизъм към народна власт. Това са фундаментални договаряния и смяна на Конституцията “, добави той.

Имаме общи точки, само че евентуално ще се върнем към тях след избори, добави тя

Според него договарянията сред ГЕРБ и ПП-ДБ са водени асиметрично, което е било причина за неуспех.

„ Тези, които не са водачи, или ще се обаждат на водачите, или ще желаят мандат, с цел да приказват. Или се прави контактна група на ниско равнище, или се води лидерски диалог. През 2004 година в Азербайджан имах другар, който беше в пандиза по политически аргументи. Задачата ми беше да го измъкна. Отидох при президента Илхам Алиев и му споделих, че тези 130 политически пандизчии не му оказват помощ, до момента в който са в пандиза. Ако са отвън пандиза, няма да му попречат. Предложих му – „ Извадете ги от пандиза, а при всяка наша интернационална среща ще разгласявам това ваше достойнство пред целия свят. Той ги извади, а по-късно и двамата удържахме на думата си, само че говорехме като еднакъв с еднакъв. При асиметричните договаряния това е невероятно “, уточни някогашният външен министър.

Необходими са бързи предварителни избори, уточни той

„ Много повече се разясниха имена и по-малко правила. Фундаменталният въпрос не е в доверието, а в уважението. „ Пред дребния не се големей, а пред огромния не се снишавай “ – това е главно предписание при водене на договарянията “, разяснява Соломон Паси.

„ Те беседват без почитание един към различен. Те си приказват през тв приемник. Преговорите пред камерите са обречени пред неуспех “, безапелационен е той.

„ Няма какво да направиш. Не можеш да дадеш съвет на някой, който не го желае. Ако ученикът не е узрял за съвета на учителя, няма смисъл да му го даваш. Те непрестанно си прехвърляха топката – „ Ваш е ходът “. Играят на въпрос за чест. Трудно е да се каже какво липсва. Важно е да знаеш какъв е съперникът ти и каква техника да приложиш. Има две противоположни. Едната е - „ Дай, с цел да вземеш “, а другата – „ Вземи, с цел да дадеш “. При договарянията за НАТО трябваше непременно да се откажем от ракетите СС-23. Американците ни бяха споделили – „ Тези ракети са нападателни. Престанете да държите нападателно оръжие, с цел да влезете в защитителен блок “. Чудехме сме. Допреди нас се вярваше в противоположния метод. Дадохме си сметка, че с нуклеарна мощ не се договаря по този метод и се отказахме от ракетите, а договарянията потръгнаха – дадохме, с цел да вземем “, допълни ръководителят на „ Атлантическия клуб “.

„ Премиерът би трябвало да се отнася към всички министри като към свои, а не да ги дели на квоти “, изясни Станишев

„ Има и три техники от висшия пилотаж, които могат да се приложат в домашни условия. Едната е да се слееш с съперника. Най-интересната техника е да хипнотизираш съперника. Тази техника я използвахме в Северна Корея, откакто ми демонстрираха най-свещеното им място. Аз трябваше да пренеса известие да се откажат от огромна порция от нуклеарната си стратегия. Всякакви причини изтъкнахме, само че забелязахме, че най-свещеното им място е мавзолея на Ким Ир Сен. Там не се позволява да прехвръкне пиле. Само метачи и хора да положат цветя. При договарянията им споделих, че работя в офиса на Тодор Живков, което беше самата истина. Моята комисия беше в неговия офис. Това ги вцепени, тъй като мислеха, че единствено човек от Марс може да работи на такова място. Взеха този мотив като главен. Най-важното в договарянията е откровеността – бъди прям без да очакваш същото “, сподели още Соломон Паси.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР