В България всеки ден 1 на 10 души умира от

...
В България всеки ден 1 на 10 души умира от
Коментари Харесай

Всеки ден у нас 47 души започват да пушат

В България всеки ден 1 на 10 души умира от аргументи, свързани с тютюнопушенето , а други 47 стартират да пушат. Това демонстрират данните на Световната здравна организация за България.

България е на второ място в Европа по брой на младежите на 15-годишна възраст, които пушат най-малко един път седмично , сочи отчет на СЗО от 2016 година 30% от девойките и 21% от момчетата у нас пушат с такава периодичност.

Една трета от първата приложимост на тютюн при младите е обвързвана с рекламата . Употребата на тютюн е опасност за хората, без значение за пол, възраст и обществено състояние . Смисълът на възбраната на рекламата е да сътвори среда, в която децата не стартират да пушат, тъй като няма от кое място да видят и придобият този табиет .

Всяка година използването на тютюн убива 7 милиона души .

Коалиция за живот без тютюнев пушек упорства за ограничение на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневите произведения . Д-р Гергана Гешанова, ръководител на Коалицията за живот без тютюнев пушек, цитира данни от национално представително изследване на социологическа организация " Екзакта ", съгласно което 75% от популацията в България не желае да има реклама на тютюневи произведения . Отрицателен отговор са дали и 53% от пушачите у нас.

 За това лято Симеонов се кани да върне пушачите в заведенията
За това лято Симеонов се кани да върне пушачите в заведенията

Законът така и така не се спазвал. Масово се пушело и в Народното събрание

От Световната здравна организация ( СЗО) приканват страните да забранят рекламата, с цел да се понижи броят на пушачите . Това е потвърдено ефикасен метод да се понижи потреблението приблизително със 7%.

Тютюневите произведения са единственият легален потребителски артикул, който убива , когато се употребява тъкмо както е планувано от производителя, безапелационна е Световната здравна организация.

В България законодателните промени отлежават към този момент повече от шест месеца, стана ясно на конференцията. Д-р Гергана Гешанова посочи, че не са намерили огромно схващане във връзка с ограничение на тютюнопушенето и точно това ги е предиздвикало да потърсят помощ в интернационален мащаб.

Тя уточни, че първа интернационална конференция по въпросите на тютюнопушенето е събрала представители на Австралия, Америка, Западна Европа, Източна Европа . " Дълбоко впечатлени сме от това, което хората реализират по повод ограничение на рекламата на тютюневи произведения ", изясни Гешанова.

Продажбата на цигари в амбалажна хартия, без означение на марката , както и ограничения свързани с повишение на акциза на цигарите или слагането на грозните картинки имат резултат .

анкета
Да се върне ли пушенето в заведенията?
Да, без ограничавания Категорично срещу Само в отделени за задачата зали Да се разделят заведенията на две групи Напротив, да се забрани и на улицата Виж резултати
Да, без ограничавания

Категорично срещу

Само в отделени за задачата зали

Да се разделят заведенията на две групи

Напротив, да се забрани и на улицата

Предложението за смяна на член 35 от Закона за тютюна и тютюневите и обвързваните с тях произведения планува възбрана на рекламата на тютюн и тютюневи произведения под каквато и да е форма в пресата, радиото и услугите на осведомителното общество, както и посредством външна реклама, без значение от типа на рекламното оборудване и местоположението му, конкретизирани в Правилника за използване на закон. Въвежда се и ограничаване за тяхната реклама в комерсиалните обекти за продажба. Продажбата се указва със описи и цена .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР