В България все още няма случай на Омикрон, но въпросът

...
В България все още няма случай на Омикрон, но въпросът
Коментари Харесай

Вирусолог: Въпросът е не дали, а кога Омикрон ще дойде в България

В България към момента няма случай на Омикрон, само че въпросът не е дали, а по кое време ще се появи и у нас новият вид на ковид. Това съобщи проф. Нели Корсун, вирусолог от Националния център по заразни и паразитни заболявания, пред Нова телевизия.

По думите ѝ все още не е потвърдено дали новата форма на вируса е по-заразна от Делта.

" Не единствено огромният брой разновидности е притеснителен, само че и съществуването на такива, които са виновни за нараснала заразност . Други разновидности пък придават дарба на вируса да заобикаля имунитета, основан от предходно заболяване или от имунизация ", разяснява проф. Корсун.

На въпрос кой имунитет при Омикрон е по-силен - този при преболедуване, или този при имунизация , тя отговори: " Засега няма безапелационни данни за това. Има обаче обява в Nature, която демонстрира, че вид на синтетичен вирус с 20 разновидности в шиповия ангитен, Омикрон има 30, е безусловно устойчив към антителата и от преболедували, и от имунизирани ".
 С няколкостотин проби на седмица търсим Омикрон у нас
С няколкостотин проби на седмица търсим Омикрон у нас

Ива Христова прикани възрастните да се имунизират против грип

Според нея са нужни най-малко 2-3 седмици, с цел да се изследва дали Омикрон ще докара до понижаване на резултата на имунизациите.

По тематиката за проф. Нели Корсун сподели, че тя би съдействала за ограничението на ковид, само че е последна мярка и то " в случай, че други ограничения, които са ориентирани към увещание на популацията да се имунизира, не дават нужния резултат ".
 Завърналите се от ЮАР българи са пътували в един аероплан със инфектирани с Омикрон?
Завърналите се от ЮАР българи са пътували в един аероплан със инфектирани с Омикрон?

Румъния ревизира два съмнителни случая на инфектирани с COVID-19
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР