В България все още не се насърчава употребата на електромобилите,

...
В България все още не се насърчава употребата на електромобилите,
Коментари Харесай

Електромобилите в България - дългоочаквано бъдеще в настоящето

В България към момента не се предизвиква използването на електрическите автомобили, а голям брой остарели коли замърсяват въздуха. Тази своя констатация показаха от Сдружението на българските автомобилни публицисти.

От 3,5 млн. транспортни средства по българските пътища над 20 годишна възраст имат 1,34 милиона автомобила. Още 1,4 млн. са с над 15-годишна възраст, а обновяването на парка е дълъг и сложен развой.

През 2016-та година вносителите на електрически автомобили са продали чисто нови 5 автомобила, до момента в който през 2017 година те са цели 68. Подобна е тенденциятя и при хибридните коли. От 8 през 2016-та година, техният брой нараства до 38 през 2017.

В Европа с изключение на построяването на инфраструктура за зареждане, се предлага непосредствено субсидиране при промяна на остарялата кола с нова екологична. Това би означавало отпадане на налози и такси, гратис прилагане на пътища и паркиране, позволено придвижване в бус-лентите и други

В Норвегия съотношението в автопарка е 1/3 чисто електрически, 1/3 хибридни и единствено 1/3 с стандартни мотори, напомнят от българската организация. Там електрическите автомобили и хибридите са освободени от всевъзможни налози и мита. В Германия първите 10 години тези коли са освободени от данъчно облагане, а компаниите, които ги закупуват употребяват мощно преференциални цени. В Португалия страната дава до 5 хиляди евро помощ при закупуване на електрически автомобили. Дори в прилежаща Румъния може да се получи финансиране от 11 420 евро при промяна на над 8-годишен остарял автомобил с електрически.

В България единствено няколко града дават безвъзмездни зони за паркиране на електрически автомобили и единствено % от продуктовата такса се покрива, което е в размер на 6 лв.. У нас практиката е да се заплаща върху " конска мощ ", а не върху това какво изхвърля даденият автомобил в околната среда. В същото време в България от свързани с неприятното качество на въздуха заболявания годишно умират към 15 хиляди души. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР