В България веригата традиционно расте с двуцифрени темпове © Георги

...
В България веригата традиционно расте с двуцифрени темпове © Георги
Коментари Харесай

Продажбите на "Т-Маркет" са нараснали с над 15% за първото полугодие

В България веригата обичайно пораства с двуцифрени темпове

© Георги Кожухаров Литовската Maxima Grupe, която оперира комерсиалната верига " Т-Маркет " в България, е нараснала приходите си с близо 24% през първата половина на годината, като общият оборот е достигнал 1.9 милиарда евро. Растежът идва главно от мощното разширение на бизнеса в Полша, само че данните на групата демонстрират, че при съществуващите магазини най-значителен е растежът в България - 5.1%. Като се прибавят и новите обекти в страната, локалният бизнес регистрира растеж от 15.2%.

Ефектът от полското придобиване

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От известието на Maxima излиза наяве, че 19% нарастването на консолидираните доходи се дължи на разширението в Полша, където през април предходната година групата закупи веригата магазини на дребно Stokrotka. Така общият оборот там доближава 424 млн. евро за първото полугодие. Останалите 5% са резултат от по-високите доходи в прибалтийските страни, най-много в Латвия, където Maxima към този момент е пазарен водач с над 25% дял в продажбите на дребно, както и от растежа в България. Като се изключат новите обекти, растежът на групата е 3.8%.

Оперативната облага на Maxima обаче към края на юни понижава основно поради по-слабите резултати в Литва и Естония, въпреки че те се компенсират отчасти от бизнеса в Латвия, показват от групата. Като се изключи резултатът от променените счетоводни практики от началото на 2019 година, облагата преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) се намалява с 1.7 млн. евро (1.7%) по отношение на същия интервал на предходната година. По новия стандарт оперативната облага нараства с 48 млн. евро, а чистата спада с 5 млн. евро.

Разширяване в България

В началото на годината групата разгласи, че възнамерява да влага 600 млн. евро до 2025 година, като главната част от средствата ще са предопределени за разширение на мрежата от магазини, както и за модернизиране на съществуващите обекти. Това се чака да докара до 7% растеж на оборота през всяка година до тогава. От Maxima не прецизираха каква част от инвестицията е планувана за България. Преди два месеца обаче стана ясно, че локалното сдружение " Максима България ", посредством което групата ръководи " Т-Маркет ", ще наеме дълготрайно магазините на пловдивската верига " Триумф ", която има 11 обекта във всички елементи на града. Сделката би трябвало да бъде утвърдена от антимонополното ведомство.

Към момента " Т-Маркет " има 74 магазина в 38 града в България и е шестата по величина верига за хранителни артикули. За 2018 година компанията регистрира 260 млн. лева оборот след двуцифрен растеж (17%) на приходите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР