В България вече 30% от населението е ваксинирано. Можем да

...
В България вече 30% от населението е ваксинирано. Можем да
Коментари Харесай

Мира Кожухарова: В България вече 30% от населението е ваксинирано

В България към този момент 30% от популацията е имунизирано. Можем да считаме, че четвъртата вълна на COVID-19 затихва. Това сподели пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Тя уточни, че смъртността спада, само че остава на високи равнища поради недоброто здравословно положение на българите и проблемите в системата на опазването на здравето. Случаите, които приключват съдбовно, са при неимунизирани и то в рисковите групи, уточни експертът.

Тя акцентира, че зеленият документ е грижа за персоналното здраве и за здравето на близките.

"Сертификатът имаше два позитивни резултата. Хората започнаха да се тестват доста, което даваше опция да се откриват рано случаите. Освен това започнаха да се имунизират доста повече хора. Вече имунизираните са 30% от популацията. Зеленият документ ни обезпечава оптималната опция за сигурност ", разяснява тя.

По думите й в страната към момента няма публично регистриран случай на омикрон.

"Възможно е този вид да провокира по-лека клинична картина. Притеснява ме това, че толкоз бързо нараства.

Когато има огромен брой инфектирани хора, постоянно има и по-тежки случаи. Затова дано повече хора да се имунизират ", предложи тя.

По думите ѝ в Народното събрание епидемиологичният риск не е дребен: "Там не се оцени, че зеленият документ е мярка за сигурност. Редно е една противоепидемична мярка, която се отнася към един съответен извършител, да се отнася еднообразно за всички хора ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР