В България в момента липсва консуматив за високотехнологични изследвания за

...
В България в момента липсва консуматив за високотехнологични изследвания за
Коментари Харесай

Криза с изследвания за онкоболни: Липсват изотопи за откриване на метастази


В България сега липсва консуматив за високотехнологични проучвания за диагностика на онкоболни. Изотопите, с които се откриват метастази на рак, не се доставят.

От здравното министерство обясниха, че една единствена компания го внася у нас, само че тя не е изпълнила уговорката по контракта си. Поради това на никое място в страната не може да се прави по този начин наречената "сцинтиграфия ", която дефинира стадия на заболяването.

Спешно страната пренасочва заболели към различни проучвания.

Около 300 хиляди са онкоболните българи, демонстрират данни на Националния център по публично здраве и разбори. Две хиляди от тях са наранени.

Александровска болница в София е едно от местата у нас, в които има ПЕТ-скенер и ядреномагнитен резонанс. Това са другите възможности за онкоболните, на които сега не може да се направи така наречен сцинтиграфия.

Липсват така наречен технециеви генератори. Заради казуса с доставката им в бургаския онкодиспансер оттова връщат пациенти от цяла Югоизточна България.

Само една компания внася изотопа. И съгласно страната, тя не е изпълнила уговорките си по контракта. На новата социална поръчка не се е явил нито един претендент - цените, на които ведомството плащало, били ниски. Промяна към този момент е направена - ще се търси нов вносител и ще се заплаща повече.

Бойко Пенков, зам.-министър на опазването на здравето, изясни, че е трябвало да бъдат издължени още 17 генератора, което да покрие потребностите на болните за месец май най-малко, до момента в който се търси друго решение.

Пациентите се насочват към различни изследвани, а Надзорът на касата ще утвърди спомагателните пари. От министерството твърдят, че са основали организация, с цел да се избегне риск за пациентите.

Трайно решение на казуса се чака най-рано след три месеца.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР