В България в момента имаме най-малко случаи на морбили в

...
В България в момента имаме най-малко случаи на морбили в
Коментари Харесай

В България в момента има най-малко случаи на морбили в сравнение с другите европейски държави

В България сега имаме минимум случаи на морбили спрямо другите европейски страни.

Това сподели ръководителят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова, която откри осведомителни щандове за активността на здравните посредници в постройката на Народното събрание преди разискването на резултатите от работата по плана "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика ".

Дариткова означи, че реализирането на плана е един от образците, че обединените старания водят до действителни резултати.

Според данните на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, публикувани от националната мрежа на здравните посредници, за интервала 1 октомври 2017- 30 септември 2018 година страни като Англия, Германия, Италия, Франция, Гърция и Румъния регистрират сред 1000 и 3000 случая на дребна шарка, като общият ми брой на територията на Европейски Съюз е над 13 хиляди.

Проф. Ивайло Търнев, ръководител на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата ", разяснява по време на разискването, че едно от главните достижения на здравните посредници е обвързвано с повишение на информираността и подпомагане за възобновяване на здравноосигурителните права на хората от уязвимите общности.

През първото полугодие на 2018 година активността на здравните посредници включва подпомагане за разрешаване на самостоятелни здравни и обществени проблеми - 11 911, оказване на подпомагане за имунизации - 7651, подпомагане за осъществяване на профилактични прегледи - 9215, съвещания по здравни въпроси - 17 358, възобновяване на здравно осигурителни права - 537, патронаж в общността - 7774, помагане при попълване на документи - 12 937, образуване и присъединяване в здравно-информационни беседи - 1400.

Той означи големия прогрес по програмата, която цели повишение на информираността за предварителната защита от инфекциозни болести и възстановяване на хигиената "Чудните завършения на Сапун и Капчица ".
Проф. Търнев регистрира увеличение на интереса към специалността здравен посредник. През 2018 година на територията на страната работят 230 здравни посредници, а се планува идната година броят им да стане 245.
Проектът "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика " започва през март 2010 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР