В България УМБАЛ Св. Анна“-София е центърът с най-много имплантирани

...
В България УМБАЛ Св. Анна“-София е центърът с най-много имплантирани
Коментари Харесай

УМБАЛ „Св. Анна“ е лидер по поставени устройства за физиологична кардиостимулация

В България УМБАЛ „ Св. Анна “-София е центърът с най-вече вградени устройства за физиологична кардиостимулация, като се допуска, че следващата година броя ще се удвои. Това заяви за Zdrave.net доцент Васил Велчев, завеждащ бранш Електрокардиостимулация в лечебното заведение.

„ За първи път тази година НЗОК реимбурсира 50 такива стимулатора. За цялата година обаче в България са вградени евентуално много повече устройства, тъй като през есента още ние  преминахме тази численост. За 2023 година са планувани към този момент 100 такива стимулатора, заплащани от Здравната каса. Вероятно хората, които се нуждаят от това, са към 300-400 годишно. Тъй като обаче би трябвало да се натрупа опит при осъществяването на процедурата, защото апаратът се вгради в пациента и остава в него десетки години “, посочи той.

Доц. Велчев обясни, че стимулация на сърдечната система нормално се ползва, когато човек има доста муден пулс или при сърдечна непълнота, когато би трябвало да се поддържа сърцето. Тя разрешава на човек да възвърне ритъма си, тъй че да прави всички действия, все едно, че не е болен, да го възвърне до нормата.

„ Това е методика, която се употребява от 60 години. В последните няколко години обаче се създадоха специфични електроди, които разрешават, когато се подтиква сърцето да се употребяват личните биологични „ жици “, т.е. те подтикват самата му проводна система, а не сърдечния мускул. По този метод стимулацията оптимално се доближава към това, което естествено се случва със сърцето ", сподели той. 

Методиката към момента е в развой на разработка, акцентира доцент Велчев. „ Вероятно ще пристигна миг, когато всички стимулатори ще бъдат такива, само че сега е по-трудоемко и се работи по точните индикации. Все още нямаме и ясно написан гайдлайн, с цел да се ползва при всички пациенти. За момента рекомендацията е по този начин да се подтикват хората с избран тип сърдечна непълнота, при които естествената стимулация може да утежни обстановката. Т.е. тя ще поддържа пулса естествен, само че ще утежни помпената функционалност на сърцето. Този тип стимулация, защото работи с проводниците на самото сърце, на процедура заобикаля този проблем и сърдечният мускул не отслабва и човек може да живее по този начин, като че ли няма такава болест въобще “, сподели кардиологът.

По думите му в България общоприетоо се поставят към 4000 пейсмейкъра годишно. От тях се чака, че към 10-12% ще развият затруднения в дълготраен проект от самата стимулация. Т.е. животът им ще бъде избавен, само че ще развият уязвимост в сърдечния мускул, поради това, че са подтиквани. Това са и пациентите, които биха имали най-голяма употребява от тази физиологична кардиостимулация, стига да могат да бъдат разпознати авансово.

В отговор на въпрос има ли смяна в броя на случаите сърдечносъдови болести след COVID-пандемията, доцент Велчев отговори, че за жалост те се връщат към общоприетата си численост от преди ковид. „ По време на пандемията броя на сърдечносъдовите заболявания беше спаднала, ненапълно тъй като хората не ходеха в болница, ненапълно тъй като беше претрупана системата. Имаше даже догадка, че хората умират преди да стигнат до болница. По една или друга причина, броя беше намаляла, а тази година се върна към нормалната, каквато беше преди Коронавирус “, сподели той.

„ Ние имаме доста нови благоприятни условия за лекуване, само че не и за профилактика. Това, че имаме опция да лекуваме инфарктите по-добре, не понижава броя им “, приключи доцент Велчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР