В България така или иначе предвиждахме мерки за намаляване на

...
В България така или иначе предвиждахме мерки за намаляване на
Коментари Харесай

Росен Христов: Занимаваме се с мерки, които да стабилизират пазара, а не със санкции

В България по този начин или другояче предвиждахме ограничения за понижаване на потреблението на ток. Това, което считаме да създадем, е да усъвършенстваме програмата, която е обвързвана с помагане за разликата в цените за тока, тъй че да обвържем тези помощи с резултатите, свързани тъкмо с тези две посоки - понижаване на потреблението общо, като по принцип е добре и за цялата стопанска система, и понижаване на разноските в пиковите часове. Това оказва помощ на енергийните компании да си балансират производството.

Това сподели по време на брифинг на Летище София служебният министър на енергетиката Росен Христов.

" Очакваме, че промишлеността ще поддържа мярката и ще се включи интензивно. За семействата не се предвиждали някакви наложителни ограничения, само че по този начин или другояче всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен и по-енергоефективен изключително в интервал на рецесия ", съобщи Росен Христов.

Той акцентира, че МЕ се занимава с ограничения, които да стабилизират пазара, а не със наказания. " Нас ни интересува стабилизиране на цените на газа общо и с намалелите количества за Европа, където сега съветският газ съставлява към 10% от общия газ, който се употребява, това не би довело до значително намаление на цените, което нас ни интересува, по тази причина и нашето предложение е ограниченията да са съответни върху целия пазар и всичкия газ ", изясни енергийният министър. Той е безапелационен, че по този начин ще може да се стабилизират цените.

" Много е значим какъв ще бъде таванът на цената и дали това ще е някакъв закрепен таван, или по-скоро ще бъде някаква рамка, в която цените да се движат ", сподели Христов. По думите му това ще реши крайната ни позиция и дали поддържаме сходни ограничения. Той е безапелационен, че огромното значение е в детайлите. " Чакаме в този момент Европейската комисия да приготви действителния пакет и тогава ще оценим нашата позиция ", добави министърът на енергетиката.

Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон дойде в България, с цел да участва на церемонията в НДК на следващия ден във връзка формалното въвеждане в употреба на интерконектора България-Гърция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР