В България ще започне клинично изпитване на ваксина срещу COVID-19.

...
В България ще започне клинично изпитване на ваксина срещу COVID-19.
Коментари Харесай

Доц. Борислав Борисов: България скоро започва тестовете на ваксина срещу К-19

В България ще стартира клинично изпитване на ваксина против COVID-19.

Това заяви ръководителят на Управителния съвет на Българската асоциация на клиничните изследвания (БАПК) доцент Борислав Борисов. До две-три седмици се чака да бъде подписан контракт с мултинационална фармацевтична компания разясни доцент Борисов

На въпрос на “Труд” дали става дума за AstraZeneca или за имунизацията на Moderna, доцент Борисов сбито означи, че към момента не може да заяви името на производителя, защото са подписани контракти за конфиденциалност.

Компанията е отправила питане до Българската асоциация на клиничните изследвания дали страната ни е подобаваща за присъединяване в изпитването на ефикасността на имунизацията.

За разлика от първите две етапи, в които участваха най-много страни с тежка епидемиологична конюнктура, в третия стадий на изследването се включват и страни като България, където инфектираните не надвишават 5-6 %.

“Работим непрекъснато по плана, скоро ще съобщим и името на компанията-производител на ваксината”, сподели доцент Борислав Борисов.

В третата фаза на клиничното изследване се ревизира поносимостта както и клетъчния имунитет към веществото, разясни известният имунолог акад. Боян Петрунов.

Той бе безапелационен, че за тестването са нужни не по-малко от 10-12 месеца, както и следенето на късните последствия, в случай че има такива. Академикът означи, че в Европа се тестват имунизациите против COVID-19 на AstraZeneca, Janssen, GSK.

Петрунов разясни, че към момента американската Moderna, или известната като имунизацията на Кеймбридж, не се тества в Европейски Съюз. Клиничното й изпитване стартира на 27 юли и ще продължи 2 години с 30 000 доброволци.

“Труд” насочи питане посредством министерството на опазването на здравето до Изпълнителната организация по медикаментите за какви ваксини против COVID-19 има подадени заявки за клинични изпитвания.

Отговорът бе, че към момента няма такива. Това ще се случи след сключване на контракт с някоя от мултинационалните фармацевтични компании.

Европейски Съюз подписа с AstraZeneca за 300 млн. дози

Договорът позволява пазаруване на още 100 млн. ваксини

Европейският съюз подписа съглашение за доставка на ваксини против COVID-19 с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca.

Това е първият контракт, подписан от Европейски Съюз със основател на евентуална ваксина. След съобщаването на новината представител на Европейската комисия посочи, че става дума за най-малко 300 млн. дози.

Продуктът на основаната в Кеймбридж компания към този момент бе тестван с обнадеждаващи резултати, само че към момента минава през етапи на тествания.

Договорът позволява пазаруването на още 100 млн. дози, които биха били разпределени съразмерно въз основата на популацията на страните. Към юли 2020 година популацията на Европейски Съюз съгласно Евростат е 447.7 млн. души.

От Европейска комисия оповестиха, че първият контракт, подписан от името на страните членки, ще разреши всички страни в блока да получат ваксина, както и дози да бъдат дарени на страни с “ниски и междинни доходи”, или да бъдат пренасочени към други европейски страни.

Лекарство за подагра изчезна от пазара

Изкупили медикамента за профилактика на ковид

Лекарство за подагра изчезна от пазара. Причината съгласно фармацевти е презапасяване поради изказвания, че колхицин може да се пие профилактично против COVID-19. През пролетта бе обявено, че в Гърция се вършат клинични изпитвания върху 300 инфектирани с ковид.

Колхицинът няма аналог на българския пазар, приема се от болните при подагрозен припадък и при мощни ставни болки. В момента страдащите от подагра си обезпечават медикамента от Гърция, Турция и Сърбия.

“Първият ни сигнал е преди 3 месеца и е получен на 20 май 2020 от пациент, измъчен от подагра от Варна. До момента имаме сигнали от 52 пациенти от цялата страна”, обявиха пред “Труд” от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ).

Те поддържат 24-часова гореща линия и онлайн платформа са сигнализиране на дефицит на медикаменти в страната.

До момента са получили общо 1188 сигнала от пациенти, лекари, фармацевти и медии. От асоциацията обясниха, че краткотрайно е прекратен вносът на колхицин.

В същото време доставките в Европа за прилежащи страни като Гърция и Румъния, Италия, Белгия, Ирландия и други не са прекъсвани.

От БАРПТЛ упорстват да се създадат препоръчаните от асоциацията промени в Закона за медикаментите, които ще разрешат бърз импорт на медикаменти при дефицит от всички регистрирани търговци на едро с медикаменти, когато притежателите на позволения за приложимост не могат да обезпечат пазара.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР