В България се поставят над 3 пъти и половина повече

...
В България се поставят над 3 пъти и половина повече
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев: В България се поставят над 3 пъти и половина повече стентове отколкото в останалите страни от ЕС

В България се слагат над 3 пъти и половина повече стентове в сравнение с в останалите страни от Европейски Съюз. Проучване на европейските сдружения по кардиология и кардиохирургия сочат, че при пациентите със сърдечни проблеми в Европа съотношението на оперативно лекуване е следното: Една класическа интервенция към 3,8 сложени стента. Това написа във Facebook Кирил Домусчиев.

В България съотношението е една интервенция към 14 сложени стента. Тоест три пъти и половина повече. Това значи, че тези 3 пъти и половина са сложени без нужда. Освен че се вреди на здравето на пациентите, се източват големи суми от НЗОК. При 50 хиляди стента сложени у нас през предходната година, с оглед упоменатото изследване, значи, че потребностите от слагане на стентове са не повече от 14 хиляди.

Тоест имаме 36000 ненужно сложени стентове. При цена от 4 500 лв. на стент и слагането му, това значи годишно източване на над 160 милиона лв. от Здравната каса. От парите за здраве, които всеки месец си внасяме в НЗОК!!!

И още веднъж да поздравим проверяващия екип на Нова за добре свършената работа!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР