В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за

...
В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за
Коментари Харесай

Отслабване с 10 кг сваля с 5 mm Hg кръвното налягане

В България сърдечносъдовите болести заемат първо място като причина за гибел и инвалидизация. За страдание статистиката демонстрира, че в последно време пада долната възрастова граница и има регистрирани от ден на ден случаи на деца с високо кръвно. Тъй като първичните признаци на хипертонията са напълно леки, постоянно болестта се диагностицира в напреднал етап, когато са нанесени тежки и трайни повреди на организма.

Повишеното артериално налягане е водещият рисков фактор, способствуващ за преждевременна гибел, който е виновен за съвсем 10 милиона смъртни случая и над 200 милиона човеко-години живот в неработоспособност. Стресът, неправилното хранене и незадоволителното придвижване са главните фактори за повишението на кръвното налягане. Затова единствено здравословният метод на живот може да предотврати или забави болестта, а също и да понижи сърдечносъдовия риск. Лекарствата би трябвало да се да се одобряват всекидневно и при обикновено артериално налягане и медиците не разчитат единствено на тях, поучават експертите.

Началната форма на хипертонията е едно предизвикателство и за доктор, и за пациент, тъй като лекуването може да бъде повлияно от немедикаментозни средства. Ако един пациент смъкна тежестта си с към 10 кг, може да намали с 5 mmHg налягането на кръвното.  Вторият миг е намаляването на солта, а третият е ежедневната физическа интензивност.  Нужни са най-малко 30 минути дневно тичане или някакъв еквивалент на старания. Четвъртият фактор за надзор на хипертонията е ограничението на алкохола в естествени граници.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР