В България са интервюирани 1010 лишени от свобода, представители на

...
В България са интервюирани 1010 лишени от свобода, представители на
Коментари Харесай

Според ново международно изследване всеки трети задържан от българската полиция е бил малтретиран

В България са интервюирани 1010 лишени от независимост, представители на главните етнически малцинства, чужденци, дами и малолетни

Нови данни от относително проучване в пет държави членки на Европейския съюз, демонстрира, че всеки трети лишен от независимост, който преди този момент е арестуван в полицията, се оплаква от физическо малтретиране или по време на задържането, или вътре в полицейското ръководство, съобщи. 

Продължилото две години проучване е извършено от Българския хелзинкски комитет (БХК), взаимно с четири други неправителствени организации от Белгия, Гърция и Румъния. Проектът е ориентиран към откриване на структурни проблеми в досъдебното наказателно произвеждане и неговото сходство с европейското право.

В рамките на плана в четирите страни са осъществени проучвания върху представителни извадки на неотдавна лишени от независимост по основни въпроси на полицейското задържане, използването на мощ, достъпа до адвокатска отбрана, превод и информация, достъпа до медицински обзор, както и изискванията на задържане.

В България са интервюирани 1010 лишени от независимост, чиито досъдебни производства са почнали след 1 юли 2019 година Сред тях, в извадката със обилни дялове, попадат представители на главните етнически малцинства, чужденци, дами и малолетни.

Голяма част от лишените от независимост, интервюирани в проучването, са жертва на жестоко посягане върху техните човешки права, както и на директна дискриминация. Този проблем е регистриран като систематичен при ромите, които доста по-често са жертви на полицейско принуждение, съпроводено с обиди, визиращи етническата им принадлежност. 

„ Става дума за необятно публикувани практики в огромна част от българските полицейски ръководства, която остава ненаказана “, разяснява доктор Красимир Кънев, началник на изследователския план за България. „ Това ново проучване единствено удостоверява наблюденията на огромен брой локални и интернационалните наблюдаващи на правата на индивида в България, които от години показват своята угриженост в тази връзка “, добавя той. 

Сериозен е казусът и с непряката дискриминация, която е налице при еднообразно отнасяне на групи, които са в по-уязвимо състояние от други. Изследването разкрива несъразмерно неподходящи последствия от използването на общи разпореждания, политики или ограничения върху разнообразни уязвими групи в наказателното произвеждане. Такъв е казусът да вземем за пример с:

- достъпа до качествена адвокатска отбрана в досъдебното произвеждане, от неналичието на каквато са наранени неподходящо ромите, чужденците и непълнолетните;

- неравния достъп до медицински обзор след полицейското задържане, от което са наранени неподходящо чужденците и ромите;

- неналичието на превод или некачествения превод по време на полицейското задържане и на досъдебното произвеждане, от което са наранени неподходящо на първо място чужденците, само че и някои представители на етническите малцинства; 

- разликите в периодите на задържане под стража в досъдебното произвеждане, от което са наранени неподходящо чужденците и непълнолетните;

- разликите в материалните условия на задържането в следствените арести, от което са наранени неподходящо ромите, чужденците и малолетните.

Наред с неравенството в третирането, българската система на наказателно правораздаване позволява и съществени нарушавания на правата на индивида, от което страдат всички. Такъв е казусът с огромния брой арестувани от полицията, против които се използват непропорционално мощ и помощни средства; неприятния достъп до адвокатска отбрана по време на полицейското задържане; несъответстващия достъп до медицински обзор незабавно след задържането; неприятното качество на адвокатската отбрана по време на досъдебното производство; несъответстващото известяван за правата по време на полицейското задържане; неприятните битови условия на задържане в следствените арести.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР