В България през отиващата си година бе проведено преброяване на

...
В България през отиващата си година бе проведено преброяване на
Коментари Харесай

Как преброяване на населението преди 125 г. роди компътюрната индустрия на САЩ

В България през отиващата си година бе извършено броене на популацията, а забележителна част от него стана онлайн. Тепърва ще излизат обработените данни, а в това време предлагаме от платформата за известна просвета The Conversation с описа на математика проф. Дейвид Линдзи Робъртс от Prince George`s Community College за това по какъв начин точно от сходно броене се е родила могъщата през днешния ден компютърна промишленост на Съединени американски щати.

Преброяването на популацията - постоянно заредено с политическо значение - е закрепено в Конституцията на Съединени американски щати и би трябвало да се организира при започване на всяко десетилетие, само че малко на брой знаят, че поради провеждането и най-много поради обработката на данните от него се е родила американската компютърна промишленост. Става дума за основаването преди 125 години на 3 декември 1896 година първата компания за автоматизирано култивиране на данни - Tabulating Machine Company.

Целта на преброяването е ясно да се разпределят броя на мандатите за конгресмени в долната Камара на представителите във Вашингтон - по-многолядните щати получават повече депутати. На пръв взор е задоволително просто да се опишат всички поданици на обособените щати. В реалност е много по-сложно, тъй като Конституцията е правела разлика сред " свободни персони " и " три пети от всички останали персони ". Това е известният компромис на създателите сред щатите с релативно малко население и многолдните южни щати, в които обаче забележителна част от популацията са плебеи.

През 1790 година първото броене прави и разлика сред мъже и дами, която не е записана в Конституцията. В идващите десетилетия се прибавят детайлности като професионално занятие, фамилно състояние, учебен статут, място на раждане и така нататък Данните стават от ден на ден и все по-важно е те да се събират в комфортна за приложимост форма - обработването на информацията от преброяването от 1880 година е било завършено чак през 1888 година

Цялото занятие се трансформира в един миг в отчайващо скучно, изпъстрено с неточности и случайни изводи занятие с мащаб, какъвто рядко се среща. При експлодиращо по брой население на Съединени американски щати станало очевидно, че са нужни въображение и смелост, с цел да се промени процедурата за преброяването през 1890 година

Искрата идва с помощта на Джон Шоу Билингс, претрупан да оказва помощ на Бюрото по преброяването да събере здравни данни. Той следил голямото изпитание да се обработи информацията от 1880. и споделил терзанията си с млад инженер по механика. Хърман Холерит, преди малко приключил Columbia School of Mines, същ обил притеглен да оказва помощ с преброяването.

 Електромеханечна машина, употребена за преброяването от 1890 година и считана за първата система за автоматизирано култивиране на данни.
© Niall Kennedy, Flickr

Електромеханечна машина, употребена за преброяването от 1890 година и считана за първата система за автоматизирано култивиране на данни.

На 23 септември 1884 година в Патентното бюро на Съединени американски щати 24-годишният Холерит записва " Изкуството да се събират статистически данни ", а пет години по-късно той е усъвършенствал концепциите си задоволително, с цел да има визия по какъв начин да ги приложи по отношение на преброяването през идната 1890 година През 1889 година той прибавя към патента първата си основна иновация - превеждане на данните от записаната на ръка информация от преброяването в систематизирани дупки върху перфокарти. " Една дупка отбелязва, че е " свободна персона ", втора - че е мъж или жена, трета - дали е роден в Съединени американски щати или е пристигнал от чужбина, четвърта - че е бял или цветнокож и така нататък "

За задачата са нужни машини за вярно и дейно продупчване на дупките в картите, а след това - и за разчитането им. Холерит изобретява меанизъм с игли, преминаващи единствено пред дупките, с цел да затворят електрическа верига и по този начин да провокират съответното отчитане. Всяка карта е можело да се прекарва по няколко пъти през четящото устройство, с цел да се регистрира резултат в разнообразни категории. Броенето станало толкоз бързо, че данните за щатите - и установяване полагащият им се брой конгресмени - били ясни преди края на ноември 1890 година

След триумфа с преброяването Холерит с езаема да продаде технологията си. Така той основава Tabulating Machine Company, която след пенсионирането му е прекръстена на International Business Machines (IBM). " Ай Би Ем " продължава да усъвършенства технологията с перфокарти за записване и обработка на огромни обеим данни с друго предопределение.

 Машина на Холерит от 1902 година
© U.S. Census Bureau

Машина на Холерит от 1902 година

През 30-те години доста компании стартират да ги употребяват за запазване на данни като заплати и описи на съставни елементи и артикули. Астрономите, мощно подвластни от работата с информация, също се обръщат към този комфортен способ. IBM основава картата от 80 колони и машини за перфорирането ѝ, което съвсем не се трансформира в идващите десетилетия.

На тази основа след Втората международна война процъфтява компютърната промишленост, а IBM се трансформира в третата по величина корпорация в света. Това е и структурата, на която се построяват електронните изчислителни машини. Днес са останали малко на брой, които са виждали или работили с изчислигелните машини от 50-те и 60-те години на ХХ век, заемали цели зали и етажи. Вместо натискането на клавиши, тогава подаването на данни е ставало с подготовката на перфокарти и вкарването им в читател - способ, запазил се тук-там до 80-те години.

 Машина за подбиране на перфокарти, употребена в преброяването в Съединени американски щати от 1950 година
© U.S. Census Bureau

Машина за подбиране на перфокарти, употребена в преброяването в Съединени американски щати от 1950 година

Грейс Мъри Хопър си спомня, че при започване на кариерата ѝ всички си мислели, че перфорактите ще останат вечно. Тя е един от екипа, основал Universal Automatic Computer (UNIVAC) - един от тогавашните колоси за четене на карти. Първият е възложен през 1951 година точно за задачите на преброяването на популацията в Съединени американски щати. Компютри с перфокарти са употребявани и за програмата Apollo за кацане на Луната.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР