В България през 2019 г. употребените, непредназначени за местния пазар,

...
В България през 2019 г. употребените, непредназначени за местния пазар,
Коментари Харесай

Според проучване България отчита най-нисък дял на потребление на незаконни цигари

В България през 2019 година използваните, непредназначени за локалния пазар, цигари (включващи контрабандни артикули, които се продават нелегално на даден пазар, включващи и така наречен "illicit whites " (цигари, които може да са законно създадени в дадена страна, само че с нерегистрани там марки и с единствената цел да бъдат продавани нелегално на други пазари, където те не са регистрирани за продажба); подправени цигари (фалшификати на съществуващи регистрирани марки); законно създадени и продадени в дадена страна артикули, само че използвани на различен пазар, като да вземем за пример при пътешестване в чужбина) са били 500 млн. къса или 3,4 на 100 от общото ползване, което съгласно данни от изследване на KPMG от разнообразни източници e 14,67 милиарда къса.

Най-голямата част от непредназначените за локалния пазар цигари, въпреки и с намаляващи размери, са били така наречен "illicit whites ". България регистрира и най-ниския дял на ползване на противозаконните цигари (фалшивите и контрабандните цигари) - 2,4 %. Устойчивата наклонност в страната ни доближава рекордно ниски равнища през 2019 година, като това е и най-ниското равнище спрямо останалите страни в Европейски Съюз.

Според KPMG, подправените и контрабандните цигари, потребени в България през 2019 година, водят до загуби за държавния бюджет в размер на 74 милиона лв..

Най-висок дял на ползване на противозаконни цигари (фалшиви и контрабандни цигари) се регистрира в Гърция (22,4 процента), Литва (17,7 процента) и Ирландия (17,5 процента). Но спрямо 2018 година и в Гърция, и в Ирландия се следи наклонност на спад, до момента в който в Литва има леко нарастване.

20 000 къса контрабандни цигари са конфискувани при спецакция на Автомагистрала "Тракия "

Данните са от годишно изследване на KPMG, в което се регистрира като цяло, че потреблението на противозаконни цигари в Европейския съюз през 2019 година продължава да спада за седма поредна година и доближава до най-ниски равнища до момента. Общото количество използвани противозаконни цигари в целия Европейски Съюз през 2019 година е 38.9 милиарда къса, което съставлява 7,9 % от общото ползване на цигари в Съюза и е 0,7 процентни пункта понижение спрямо миналата година.

Въпреки общия спад в потреблението на противозаконни цигари като цяло, потреблението на подправени цигари пораства, като доближава 7,6 милиарда къса, което съставлява нарастване от 38,3 % спрямо 2018 година и е най-високото равнище, регистрирано до момента.

Годишното изследване на потреблението на противозаконни цигари в Европейски Съюз за 2019 година е предоставено на KPMG от огромна мултинационална тютюнева компания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР