В България по-голямата част от данъчните постъпления в бюджета идват

...
В България по-голямата част от данъчните постъпления в бюджета идват
Коментари Харесай

ЕК: Данъчната тежест в ЕС е висока, в сравнение с останалите развити икономики

В България по-голямата част от данъчните приходи в бюджета идват от непреки налози като Данък добавена стойност.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Бюджетният остатък доближава 1.5 милиарда лева през май

Приходите порастват най-вече от повече налози, а обществените заплащания и еврофондовете покачват разходната част
3 юни 2018
Европейският бюджет

Какво да чака България от структурните фондове

България получава с до 8% нарастване на средствата по кохезионните фондове за интервала 2021-2027 година
1 юни 2018
Румъния ще орязва налози най-малко до 2020 година

Целта на държавното управление е да реализира напредък от 5.5 % през 2018 година
29 май 2018
Европейска комисия предлага сайдерите на дребните производители да са с по-нисък данък

Мярката е част от пакет с възобновени правила за налозите върху алкохола, който е в начална фаза на разискване
29 май 2018
Проект предлага нов налог за жилища в курорти

Предложението е на " Обединени патриоти " и планува да се съберат 200 млн. лева от парцели, които се преотдават на туристи
21 май 2018 Данъчната тежест в Европейския съюз е релативно висока спрямо останалите развити стопански системи по света. Постъпленията от налози и осигуровки съставляват близо 39% от Брутният вътрешен продукт на съюза през 2016 година, което е с 13 прочие п. над равнището в Америка, 8 прочие п. над Япония и 11 прочие п. над Австралия, излиза наяве от последния отчет " Данъчни трендове в Европейски Съюз " на Европейската комисия.

България е измежду страните в Европейски Съюз, в които страната изземва посредством облагане на труда, капитала и потреблението относително дребна част от Брутният вътрешен продукт - 29%. Преди нас са единствено Румъния (25.9%) и Ирландия (23.3%). В другия край са страни като Дания, Франция и Белгия, постъпленията са над 44% от Брутният вътрешен продукт.

Фокус върху потреблението

Над половината от данъчните приходи в България през 2016 година идват от облагане на потреблението в страната - близо 54%. В безспорна стойност това се равнява на 14 милиарда лева За съпоставяне, в Европа делът е под една трета, а по-голямата част от приходите идват от облагане на труда (49.5% от общите постъпления). В България равнището е най-ниското в съюза - 34%. Макар че данните са релативно остарели, съотношенията не се трансформират доста през годините и са използвани и за 2017 година
Има и други данъчни модели. Словакия да вземем за пример разчита в по-голяма степен на обществени заплащания (44%), а Дания - на директни налози като такива върху приходите и облагата на компаниите (65%).

Едно конкурентно преимущество

Множество фактори дефинират избора на една компания къде да нарежда бизнеса си в Европа, а равнището на корпоративния налог е един от тях. В България ставката от 10% е най-ниската в съюза, до момента в който най-висока е в Малта- 35%.

Ако се вземат поради всевъзможни малки врати в закона, удръжки, освобождавания и преференции, позициите леко се разместват. Този знак се назовава ефикасна данъчна ставка и съгласно данните на комисията в България той си остава най-ниският в Европейски Съюз (9%), до момента в който в Португалия да вземем за пример ставката пада от 29.5% до 20%. В отчета специалистите означават, че пресмятат ефикасната данъчна тежест, като ползват главните данъчни правила в хипотетична обстановка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР